Shakespeare's Getemde Feeks houdt heel Diever in haar greep

'Boe' roept een koe vanuit de wei vlak naast het restaurant The Shakespeare waar Toneelvereniging Diever zijn jaarlijkse persconferentie houdt....

Van onze verslaggever

Hein Janssen

DIEVER

Daarom ook is er 's avonds na afloop van de première van De Getemde Feeks alleen maar luid applaus voor Ter Horst en voor haar spelers die drie uur lang in het Dieverse Bos, in dat prachtige openluchttheater voor het 52ste jaar een Shakespeare-stuk hebben opgevoerd.

Diever en Shakespeare, het is een traditie die destijds in het leven is geroepen door de plaatselijke huisarts, dokter Broekema, die helemaal gek was van Shakespeare en van toneel. Hij was tot 1978 de vaste regisseur van de jaarlijkse opvoering waaraan heel het dorp meedeed. Als je bij de dokter kwam omdat je een beetje overspannen was, dan gaf hij je meteen een rol - dat verzette de zinnen.

Niet alleen de spelers, maar ook de kostuum- en decormakers, de kaartjescheurders en de verkopers van warme worst in de pauze kwamen uit Diever.

Inmiddels is 'Shakespeare in Diever' nationaal en zelfs internationaal bekend. In 1988 werd A Midsummer Night's Dream zelfs gespeeld in Stratford. Maar de status van oprechte amateur is gebleven, men speelt hier toneel voor het plezier, voor de vrienden en de familie, niet voor geld, commercie of castingbureau.

Het is meestal dan ook pais en vree in Diever, maar het bestuur van de toneelvereniging toonde zich op de persconferentie dit keer enigszins ontstemd. De provincie Drenthe heeft namelijk besloten de subsidie (een bedrag van ongeveer 10 duizend gulden) in te trekken. Men kan zich in Diever best zelf bedruipen, vindt de provincie. 'Dat is ook zo', zei de penningmeester, 'maar we zagen die subsidie als een soort waardering. Voor onze productie zijn zo'n honderd mensen maandenlang actief, en we kunnen het geld best gebruiken. Eigenlijk is het dus beschamend.'

De penningmeester heeft helemaal gelijk. Als je 's avonds rondloopt in het openluchttheater en kijkt naar wat zo'n voorstelling betekent voor de makers maar ook voor het publiek, dan is zo'n subsidiestop schandelijk. Want wat heeft Drenthe naast een lekkere krentenstoet, een paar hunebedden en wat schaapskooien nu helemaal te bieden? Juist: Shakespeare in Diever.

De opvoering van De Getemde Feeks had zowel de charme van een amateurproductie alsook het soms tenenkrommende ervan. Wil ter Horst had er voor gekozen de Feeks integraal op te voeren, inclusief het weinig gespeelde voorspel waarin een dronken ketellapper vermomd als Lord naar een toneelstuk kijkt over een felle feeks die getemd moet worden. Zo'n raamvertelling vol dramaturgische zijlijnen eist een snelle, kolderieke aanpak en virtuoze spelers. Virtuoos zijn de Dieverse spelers lang niet allemaal, en het soms tergend trage tempo is dan ook niet echt bevorderend voor een sprankelend schouwspel.

Pas na de pauze, als de premièrezenuwen wat zijn bedaard en de spelers los komen van hun opdracht (waar moet ik staan, wat moet ik doen, tegen wie zeg ik wat???) krijgt de voorstelling vleugels en vooral vaart en kan er smakelijk gelachen worden. Dat moet ook, want de Feeks is in deze visie toch vooral een a-romantische klucht. Hét succes van de avond zijn de kostuums, ontworpen door Margot van der Kamp, die in al hun groteske vormen haast een parodie lijken op die van Zinsbegoocheling, de sublieme modeshow van Toneelgroep Amsterdam naar Corneille.

Niet alleen in het Openluchttheater is Shakespeare dominant aanwezig, heel Diever haakt erop in. Bij de bakker zijn Shakespeare Dievertjes te koop, kleine gebakjes met het hoofd van een knipogende Shakespeare erop, in restaurant The Shakespeare worden gerechten geserveerd als 'Romeo's grote liefde' (gerookte zalm met crabmousse) en naast de deur van de plaatselijke VVV hangt een tekst uit De Storm: 'Ons korte leven is als het wakker worden uit een diepe slaap, waarin we later weer verzinken'.

De Getemde Feeks in Openluchttheater Diever nog op 22, 26, 28,29 augustus en 2,4,5,9,12 september. Reserveren bij VVV Diever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden