Documentaire

Sexy Money

Knap dat Junger een scherp oog hield voor die paar zeldzaam hoopvolle momenten die de uitzichtloosheid onnadrukkelijk verdringen

Berend Jan Bockting

Dat de getuigenissen heftig zullen zijn, ligt eigenlijk vooraf vast. In de documentaire Sexy Money vertellen zes jonge Nigeriaanse vrouwen rechtstreeks in de camera over hun werk als prostituee in Europa.

Over manipulatieve pooiers gaat het, over geweld­dadige klanten en hun ­perverse wensen. De Belgische film- en documen­tairemaakster Karin Junger brengt hun getuigenissen in zwart-wit in beeld. Onnodig, eigenlijk. Je leest de wanhoop op afstand in hun ogen.

Alle vrouwen die Junger sprak, keerden terug naar Nigeria, twee van hen volgt ze in hun poging een nieuw ­bestaan op te bouwen. Ditmaal wel in kleur, al ploeteren zij ook nu door het leven; de geldschieters van het hulpproject dat vrouwen moet opleiden tot automonteur, komen hun beloften niet na.

Onbetaalde rekeningen stapelen zich op en een naïeve dochter staat op het punt vergelijkbare fouten te ­maken.
De kracht van Sexy Money ligt in de verbeelding van hun onvoorwaar­delijke overlevingsdrang. Die openbaart zich af en toe zomaar, tussen alle heftige verhalen door. Sterk is het ­moment waarop een van hen zo¿n verhaal onderbreekt vanwege een rinkelend mobieltje; moeiteloos schakelt ze over van persoonlijke horror naar een geanimeerd gesprek met een oude ­bekende.

Sexy Money is doordrenkt van somberte. Knap dat Junger een scherp oog hield voor die paar zeldzaam hoopvolle momenten die de uitzichtloosheid onnadrukkelijk verdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden