Serious Request 2014 voor slachtoffers seksueel geweld

De opbrengst van de 3FM-actie Serious Request is dit jaar voor de hulp aan meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Dat heeft de zender vanmorgen bekendgemaakt.

Gerard Ekdom in het Glazen Huis.Beeld ANP Kippa

Jaarlijks staat een stille ramp centraal tijdens de inzamelingsactie waarbij drie dj's van 3FM zich een week lang opsluiten in een glazen studio ergens op een plein in Nederland. Eind dit jaar is dat in Haarlem en draait het dus om vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

De drie DJ's, waarvan de namen pas later dit jaar bekend worden gemaakt, gaan van 18 tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het Rode Kruis - zoals ieder jaar verbonden aan de actie - zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

'Uitgestoten door gemeenschap'
'De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap', zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. 'Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten.'

3FM Serious Request haalde tijdens de allereerste editie in 2004 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Vorig jaar stond het Glazen Huis in Leeuwarden. De actie bracht toen 12.302.747 euro op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden