Sergio del Molino neemt lezer mee op intrigerende expeditie door het vergeten Spanje

Sergio del Molino; Het godvergeten Spanje. Vertaald uit het Spaans door M. Vanderzee. De Blauwe Tijger; 355 pagina’s; € 24,00.

Maarten Steenmeijer

null Beeld

Nergens in West-Europa is er zoveel landschap en zo weinig stad als in het binnenland van Spanje. Af en toe kom je er een dorpje tegen, maar dat versterkt de indruk van verlatenheid alleen maar. De gehuchten ogen als kleine, in zichzelf gekeerde burchten die zich proberen af te schermen van de uitgestrekte eenzaamheid van het omringende landschap. Tevergeefs, want de verlatenheid van de omgeving weerspiegelt zich in de smalle straatjes waar geen kip te bekennen is.

Sergio del Molino neemt het op voor het immense binnenland van Spanje, dat leeg aan het bloeden is. Hij doet dat, zo benadrukt hij, niet als geograaf, antropoloog, socioloog of historicus, maar als schrijver. Reisindrukken, gesprekken met mensen: ze ontbreken niet, maar worden bedolven onder de vracht aan romans, reisverhalen en films die Molino uitvoerig bespreekt. Aan de hand daarvan laat hij zien welke hardnekkige vooroordelen er over het Spaanse binnenland bestaan: een gebied dat zou worden gekenmerkt door misdaad, achterlijkheid, barbaarsheid, armoede, lelijkheid.

Uiteindelijk komt Molino uit bij zichzelf en bij zijn boek. Het ‘echte’ binnenland heeft het nakijken. En zo ook de lezer. Montero heeft ons geen blik gegund in de ziel van het Spaanse binnenland, maar ons meegenomen op een literaire expeditie. Een intrigerende expeditie, dat wel, waaraan helaas geen recht wordt gedaan door de uitgever en de vertaler. Het godvergeten Spanje stikt van de zetfouten en horkerige zinnen en wemelt van de inconsequente en rare vertaalkeuzes. Te beginnen bij de titel: ‘godvergeten’ betekent goddeloos of verschrikkelijk. De Nederlandse titel bevestigt dus een van de vooroordelen die Molino wil bestrijden. De Spaanse titel luidt La España vacía. De letterlijke vertaling – Het lege Spanje – is misschien niet zo fraai. Maar waarom dan niet gekozen voor ‘Het vergeten Spanje’?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden