Horror / Sci-fi

Serenity

Amusant en serieus

Over vijfhonderd jaar - de wereld zoals wij die kennen is ten onder gegaan aan een galactische burgeroorlog - heeft de mensheid een nieuwe aarde gevonden in een nieuw zonnestelsel. De stoere, cynische Mal reist er rond in het gammele ruimteschip Serenity.

Mal en zijn loyale crew verdienen de kost met ramkraken en passagiersvervoer. Als zij een wonderdokter en diens telepathische zus aan boord hebben genomen, krijgen ze de alles controlerende Alliantie achter zich aan. Het labiele meisje is zonder dat zij het zelf weet op de hoogte van een groot geheim, en moet koste wat het kost onschadelijk worden gemaakt.


Serenity is een spin-off van de Amerikaanse televisieserie Firefly, die tijdens het eerste seizoen wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis werd gehaald. Regisseur en scenarist Joss Whedon, eerder verantwoordelijk voor de televisie-hits Angel en Buffy the Vampire Slayer, vond dat zijn geesteskind een tweede kans verdiende en vormde de serie om tot film.

De onfortuinlijke voorgeschiedenis ten spijt is Serenity een amusante ruimte-western, vol onderkoelde wisecracks en spectaculaire gevechten. De nadruk ligt op de personages (gespeeld door dezelfde, onbekende acteurs als in de tv-serie), niet op de special effects.


Achter de leut en de actie zit nog serieuze maatschappijkritiek verborgen ook. Een onderwijzeres legt uit dat de Alliantie de opstandige wilden aan de rand van het zonnestelsel echt de wet niet wil voorschrijven. 'We geven ze alleen het goede voorbeeld'. Dat had George Bush ook kunnen zeggen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden