NieuwsSelectie theaterfestival

Selectie Nederlands Theaterfestival bekendgemaakt

Opvallend is het aandeel nieuwe teksten. De selectie kent slechts twee stukken uit de klassieke theatercanon.

Dear Winnie.Beeld Reyer Boxem

Negen voorstellingen uit het seizoen 2019-2020 zijn geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, dat in september het beste theater van het jaar vertoont. De gekozen producties zijn Angels in America van de Vlaamse gezelschappen Het Toneelhuis en Olympique Dramatique, Dagboek van een leeg bed van Mokhallad Rasem, ook bij het Toneelhuis, Dear Winnie van het Noord Nederlands Toneel in samenwerking met Jr.c.E.sA.r en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), Eindspel van Theater Rotterdam, Immens van Theater Utrecht, Orestes in Mosul van NTGent, Othello van Het Nationale Theater, De Poolse bruid van het Noord Nederlands Toneel en TG Echo en Weg met Eddy Bellegueule door Toneelschuur Producties.

Van de negen producties zijn er drie van Vlaamse makelij, plus een Nederlands-Vlaamse coproductie. Twee geselecteerde producties zijn van een vrouwelijke regisseur. Het Groningse gezelschap Noord Nederlands Toneel staat twee keer in de lijst. Terugkerende thema’s zijn migratie, racisme en activisme, de worsteling met identiteit en seksualiteit, en de zoektocht naar de zin van het leven.

Opvallend is het aandeel nieuwe teksten. De selectie kent slechts twee stukken uit de klassieke theatercanon: Samuel Becketts Eindspel en Angels in America van Tony Kushner. Voor HNT maakte toneelschrijver Esther Duysker een eigentijdse nieuwe versie van Shakespeares Othello. Over Othello, in regie van Daria Bukvić, schrijft de jury: ‘De voorstelling behandelt een actuele waarheid: racisme bestaat, en mensen met minder privileges moeten harder vechten om het vertrouwen van hun omgeving te winnen.’

Immens, een nieuwe tekst van Casper Vandeputte en Vincent van der Valk, waarin ze het gedachtegoed van Nietzsche toetsen aan deze tijd, is ook genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Over Immens oordeelt de jury: ‘Met Immens leveren regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk een ijzersterke tekst en voorstelling af, die relevante vragen stelt over de huidige tijdgeest. (…) Immens is een inhoudelijke en emotionele tour de force.’

De succesvolle voorstelling Weg met Eddy Bellegueule, in regie van Eline Arbo, werd eerder door NRC Handelsblad en de Volkskrant verkozen tot beste voorstelling van het jaar. De jury prijst in haar rapport vooral ‘het liefdevolle, energie en emotionele spel’ van de vier acteurs in deze voorstelling: ‘Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten knallen van de vloer. (...) Het levert zinderend, hartverscheurend en oprecht toneel op.’

Seizoen 2019-2020 werd in maart dit jaar abrupt afgebroken als gevolg van de coronacrisis. In een toelichting schrijft de jury dat de huidige selectie is voortgekomen uit het aanbod van vóór 1 februari 2020. ‘De selectie toont het beste van een gemankeerd en seizoen en maakt weemoedig naar wat nog had moeten spelen’, aldus de jury.

Ondanks de maatregelen kan een groot deel van de voorstellingen op het theaterfestival worden hernomen. Ook is er een uitgebreid online én offline programma met livestreams, registraties, debatten en meer. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 3 t/m 13 september in Amsterdam.

Lees ook: de beste theaterproducties van het seizoen, volgens de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden