Recensie

Seksverhalen passen niet bij innemende verteller Nathalie Baartman

Nathalie Baartman is een innemende verteller die haar publiek overtuigend meeneemt. Naast het delen van komische belevenissen zet Baartman ook een verhaallijn uit over Syrische asielzoekers.

Joris Henquet
Nathalie Baartman in haar voorstelling Voest. Beeld Roos Gast-Schoneveld
Nathalie Baartman in haar voorstelling Voest.Beeld Roos Gast-Schoneveld

Na haar verbroken relatie en een verblijf op een bungalowpark is Nathalie Baartman weer in haar geboortedorp Borne gaan wonen. In haar zesde voorstelling Voest (Twents voor 'vuist') vertelt de cabaretière hoe het is om als 43-jarige weer vlakbij je ouders te verkeren. Je schiet dan al snel terug in de rol van kind: probeer maar eens nee te zeggen als je moeder vraagt of je roggebrood met rolmops komt eten.

Voest (cabaret)
Door: Nathalie Baartman.
Regie: Joost Laterveer
21/1, Cultuurcentrum Griffioen Amstelveen
Tournee t/m 26/5

Baartmans verhaal doet soms denken aan Tegenwind, de laatste voorstelling van Lenette van Dongen, waarin een verhuizing van de stad naar een dorp aan zee centraal staat. Maar gelukkig toont Baartman meer ambitie, want naast het delen van komische belevenissen in haar 'nieuwe' woonplaats zet zij ook een verhaallijn uit over de Syrische asielzoekers die in het nabijgelegen Azelo zijn geplaatst. Ze typeert zichzelf als een xenofiel, iemand die houdt van het onbekende. Zou er tussen de asielzoekers niet een leuke nieuwe man voor haar zitten?

Nathalie Baartman is een innemende verteller die haar publiek overtuigend meeneemt in haar leefwereld. Ze zingt liedjes in Twents dialect, waarbij ze zichzelf begeleidt op de accordeon. Het geeft haar cabaret een authentiek, maar nogal kneuterig sfeertje, dat vooral bij oudere theaterbezoekers in de smaak zal vallen.

Als ze op een gegeven moment een aantal seksverhalen gaat vertellen, zoals over seksspeeltjes op een verjaardag, lijkt dit niet helemaal bij haar te passen. Dit soort grappen kan ze beter aan meer grofgebekte comédiennes als Amy Schumer overlaten.

Nathalie Baartman. Beeld Roos Gast-Schoneveld
Nathalie Baartman.Beeld Roos Gast-Schoneveld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden