Seksmail Arnon Grunberg

Seksmail met onderzoeker Levi van Dam: met welk beeld van seksualiteit ben jij opgevoed?

Wekelijks mailt of appt Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met orthopedagoog en onderzoeker Levi van Dam.

Levi:

In het Zwarte Woud, ik was 15, vroeg mijn vader of ik masturbeerde. Met het schaamrood op mijn kaken knikte ik bevestigend. Daar waar ik een donderpreek verwachte, kreeg ik: ‘ik ook’. Gevolgd door: ‘daar ben ik niet trots op, maar af en toe is het fijn. Als je het maar niet te vaak doet’. Ik was perplex. Als zoon van een dominee was ik opgegroeid met het Bijbelse ‘onanie’: een zaadlozing niet gericht op voortplanting, is zondig. Ruim tien jaar later stopte ik met geloven en zag ik de schoonheid in van seksualiteit. Met welk beeld van seksualiteit ben jij opgevoed?

Arnon:

Op mijn 17de werd ik naar een psychiater gestuurd omdat ik mijn school niet wilde afmaken. De psychiater vroeg of ik weleens masturbeerde. Ik antwoordde: ‘Daar ben ik mee opgehouden.’ Dat leek me het enige goede antwoord, omdat ik meende dat een vervuld seks­leven masturbatie uitsloot. Niet dat ik een dergelijk seksleven had, maar ik had door dat je tegen hulpverleners moet liegen.

Op mijn 15de had ik een korte maar heftige relatie met Rosie. Ze had me een fotootje van zichzelf gestuurd dat ik aan mijn vader liet zien. Hij zei: ‘Een mooie meid. Je bent niet haar eerste en je zult niet haar laatste zijn.’

Dat was mijn seksuele opvoeding. Wat is voor jou de ideale seksuele opvoeding?

Levi:

In de seksuele opvoeding zijn we met handen en voeten gebonden. De meest gangbare opvoedtechnieken ‘samendoen’ en ‘voordoen’ zijn strafbaar. In tegenstelling tot de christelijke dogma’s die op mij drukten, hoop ik mijn drie dochters een opstapje te geven naar het onbekende. Hoewel ik mij ook betrap op beschermingsdrift: niemand is goed genoeg voor deze drie meiden. Hoe doe jij dat bij jouw petekind?

En de opmerking van je vader, is die gebaseerd op zijn ervaring met vrouwen? 

Arnon:

De eerste keer dat ik met Rosie neukte zaten mijn ouders beneden tv te kijken, overigens ging dat neuken eigenlijk per ongeluk. Ik denk dat seks per definitie grensoverschrijdend is, maar het verbod hoeft niet van de ouders of van God te komen, het verbod zit in onze cultuur.

Mijn petekind plaag ik veel, ook als het gaat om meisjes. Hoe wil je je dochters een opstapje geven?

Levi:

Gisteren zei mijn dochter van 8 dat jongens seks altijd leuk vinden, meisjes niet. Ik vroeg haar waarom: ‘omdat het bij meisjes soms pijn doet. Kijk maar naar mama met Lou, dat deed zeer’.

‘Bevallen en seks zijn twee verschillende dingen. Mama en ik heb misschien duizend keer seks gehad, zie jij hier duizend baby’s?’

Toen ik hoorde dat ik een dochter kreeg, pakte een antifeministisch verantwoordelijkheidsgevoel mij vast: een zoon redt zich wel, een dochter moet ik beschermen. Daar ben ik niet trots op.

Zit het verbod op seks diep in onze cultuur? Plaag je daarom je petekind met seks, in plaats van er gewoon met hem over te praten? En waarom beantwoord je mijn vraag over je vader niet?

Arnon:

Ik plaag vrijwel uitsluitend mensen van wie ik houd of zeer veel houd. Als 14-jarige had ik

geen behoefte gehad aan een ‘gewoon gesprek’ met mijn ouders over seks, ik wil mijn petekind dergelijke gesprekken niet aandoen. Maar hij weet me te vinden als hij me nodig heeft, ook als het gaat om gewone gesprekken.

Bovendien heeft hij weleens een boek van mij gelezen, en hij heeft mij met vriendinnen mogen observeren, niet tijdens seks, maar toch.

Ik weet bijna niets van mijn vader, lieve Levi. Ongetwijfeld heeft hij vriendinnen vóór mijn moeder gehad, misschien ook erna. Hij sprak niet graag over zichzelf, maar kon wel goed luisteren.

Levi:

Fijn dat je petekind je weet te vinden, een mooie evolutie ten opzichte van jouw vader? En ik zie uit naar de dag dat jij mij gaat plagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden