BladDe wandelgang

Seks op de hei en een ritje door De Rijp in een blaadje van wandelaar en muzikant Tim Knol

Gevraagd naar de mooiste plek om te wandelen in Nederland geeft Freddy Tratlehner (De Jeugd van Tegenwoordig) in het eerste nummer van De Wandelgang een behoorlijk origineel antwoord: ‘Ik vind het wel leuk om met de auto door De Rijp te rijden. Dat is niet echt wandelen, maar dat vind ik tof. Het is een soort Volendam’.

De Wandelgang, het blad van Tim Knols Wandelclub. Beeld x
De Wandelgang, het blad van Tim Knols Wandelclub.Beeld x

De Wandelgang is het officiële blad, of beter gezegd blaadje – de afmetingen zijn 15 bij 11 centimeter – van De Wandelclub. Dat is een ‘culturele club’ van muzikant Tim Knol. Hij heeft, een tijd geleden alweer, het wandelen ontdekt. Vorig jaar begon hij wandelingen te combineren met een miniconcert.

Het clubblad wordt uitgegeven door de platenmaatschappij van Knol, Excelsior, en heeft volgens hem een ‘ruig randje’. In zijn voorwoord stelt hij de lezers erotische wandelverhalen, absurdistische observaties, columns, muzikanten over hun favoriete vogels en kinderen over hun haat voor wandelen in het vooruitzicht.

Covid-19 heeft de populariteit van wandelen enorm gestimuleerd, iedereen in de stad of op het platteland kan het zien. Nederland wandelt, natuurgebieden worden overspoeld, boswachters vrezen het ergste voor flora en fauna.

In een stuk over Wanderlust, een bundel uit 2000 waarin Rebecca Solnit de filosofische geschiedenis van het wandelen beschrijft, wordt de essentie van de activiteit door Lisa Bouyeure doeltreffend geanalyseerd. Generatiegenoten die voor haar gevoel vorige week nog feestend in lampen hingen, trekken er tegenwoordig in alle vroegte op uit, op ‘solide bruine schoenen’.

Heel wonderlijk is het niet, schrijft ze, ‘want het zijn dezelfde mensen over wie de laatste jaren tot vermoeiens toe werd geschreven dat ze gebukt gaan onder psychische klachten’. Wandelen is een probaat middel ter verlichting van stress, angst en burn-outs, ‘het tegenovergestelde van het online bestaan waar menigeen tegenwoordig door wordt opgeslokt: het is lichamelijk, er zijn weinig prikkels, je maakt endorfine aan en de wereld lijkt ineens heel overzichtelijk’.

Nico Dijkshoorn, geen geboren wandelaar, leverde ook een bijdrage. Zijn zin om op pad te gaan wordt vaak verpest door een mensensoort die je in de buitenlucht veel aantreft: andere wandelaars. Het erotische wandelverhaal werd geschreven door Maartje Wortel. De aankoop van een paar stevige schoenen bij Carl Denig is de opmaat van een pittige scène op de hei in Het Gooi.

Maar door De Rijp rijden kan dus ook gewoon in dit sympathieke clubblaadje. Wie een exemplaar bestelt op dewandelclub.shop krijgt twee stickers cadeau – ook niet verkeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden