Seks, drugs en rock-'n-roll houden top-60 spannend

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Liever dan de magie verbreken, blijven we graag geloven in hocus pocus.

Jet Steinz
Omslag Bruce Springsteen, Born to Run. Beeld
Omslag Bruce Springsteen, Born to Run.Beeld

Afgezien van de seks (Thomas Dekker. Mijn gevecht, plaats 3), drugs (A.F.Th. van der Heijdens Kwaadschiks, 36) en rock-'n-roll (Born to run van Bruce Springsteen, 33) is het behoorlijk saai in de CPNB Bestseller 60: nummers 1 tot en met 6 zijn identiek aan die van vorige week, er zijn vijf herintreders (waaronder Gij nu van Griet Op de Beeck en De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl - wat zullen we eens geven met Sinterklaas?) en slechts twee nieuwe binnenkomers. De verrassende winnaar van de ECI Literatuurprijs, Rivieren van Martin Michael Driessen, heeft de Bestsellerlijst na bijna een maand nog steeds niet gehaald, de allesbehalve verrassende winnaar van de NS Publieksprijs, Hendrik Groens Pogingen iets van het leven te maken, stijgt dan wel weer acht plaatsen ten opzichte van vorige week (7).

Het ongelooflijke moet komen van Mindf*ck (34), waarin het goochelduo Victor Mids en Oscar Verpoort de populairste trucs uit het gelijknamige televisieprogramma uitlegt. Want wil niet iedereen weten hoe je gedachten kunt lezen, ledematen doet verdwijnen, objecten laat zweven en lege glazen weer vol krijgt?

Nee, niet iedereen. Dat de meeste mensen toch liever blijven geloven in magie en hocus pocus, bewijst het succes van Harry Potter en het vervloekte kind van wie anders dan J.K. Rowling (plus John Tiffany en Jack Thorne). Toen zo'n vier maanden geleden Harry Potter and the Cursed Child uitkwam, het toneelstuk dat gelezen kan worden als het achtste deel in de reeks over de tovenaarsleerling, zou die óók de top 10 zijn binnen gestormd. Maar ja, regels zijn regels en Engelstalige boeken worden niet in de Top 60 opgenomen; nu haalt Potter zijn gram en bezet de Nederlandse vertaling alsnog een tweede plaats.

CPNB bestseller 60

1. Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (4)
Zus van de Neus doet boekje open.

2. Rowling, Tiffany, Thorne
Harry Potter en het vervloekte kind
De Harmonie (2)
Potter als 40-jarige, toneeltekst.

3. Thijs Zonneveld
Thomas Dekker - Mijn gevecht; VI (2)
Wielrenner biecht op.

4. Jochem Myjer, Rick de Haas
De wereld van de Gorgels; Leopold (2)

5. Johan Cruijff
Mijn verhaal; Nieuw Amsterdam (8)

6. Herman Koch
De greppel; Ambo Anthos (4)

7. Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (90)

8. Geronimo Stilton
Fantasia XI; De Wakkere Muis (6)

9. Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; VI (11)

10. Geert Mak
De levens van Jan Six; Atlas Contact (14)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden