serie

Seizoen 4 van The Handmaid’s Tale is grimmiger dan ooit ★★★★☆

In dit fascinerende seizoen wordt alles nóg weer net wat erger dan je had kunnen denken. De fantastische hoofdrolspeler Elizabeth Moss regisseert voor het eerst zelf een aantal afleveringen.

Mark Moorman
Elizabeth Moss als June (links) in seizoen 4 van The Handmaid’s Tale.  Beeld
Elizabeth Moss als June (links) in seizoen 4 van The Handmaid’s Tale.

Het recente nieuws dat er een vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale in de maak is, kwam hard aan. Want het vierde seizoen (inmiddels drie afleveringen ver op Videoland) is nog maar net begonnen, maar nu weten we wel al dat de strijd dus nog lang niet is gestreden. De oorlog tussen de opstandige handmaids, onder aanvoering van June (Elisabeth Moss, formidabel als altijd), en de christen-fascistische samenleving van Gilead, zoals oorspronkelijk gecreëerd door de Canadese schrijver Margaret Atwood, is ook na het vierde seizoen niet voorbij, kennelijk.

Het eerste seizoen van The Handmaid’s Tale (uit 2017) won acht Emmy’s (de tv-Oscars) en werd in deze krant tot serie van het jaar uitgeroepen. Vanaf het tweede seizoen verlieten we de verbeelding van Atwood en kwamen we terecht in een serie die sterker werd onderworpen aan televisiewetten. June werd niet alleen gevangene van Gilead, maar ook van de populariteit en het prestige van de serie, een verschijnsel dat ook wel het The Walking Dead-syndroom wordt genoemd, naar die inmiddels eindeloze serie over een stel mensen die nooit uit de dystopie zullen ontsnappen zolang er nog kijkers zijn.

Aan het slot van het derde seizoen (20 maanden geleden!) brachten June en haar bende van vruchtbare vrijheidsstrijders Gilead (spoiler alert!) een grote slag toe door een stel kinderen naar Canada te smokkelen. Het verzet begon duidelijker vormen aan te nemen en in het begin van het nieuwe seizoen zijn we op een plek waar een stel handmaids zijn ondergedoken en plannen voor guerrilla-activiteiten beramen. Een thema waarmee de serie in het vierde seizoen speelt is of June, na al haar verschrikkelijke lotgevallen, niet zelf een grens heeft overschreden. Is ze nog wel de tegenpool van haar aartsvijand Aunt Lydia (Ann Dowd) of is ze al net zo nietsontziend geworden? Aunt Lydia noemt haar ‘you wicked, wicked girl’, en heeft tante daar niet een punt?

De vrijheid om plannen te beramen duurt niet al te lang, moeten we verklappen, en leidt tot aflevering 3, de grimmigste aflevering tot nu toe – en dan tellen we de fake-executie op de muziek van Kate Bush uit seizoen 2 mee. En natuurlijk zouden June en Aunt Lydia elkaar weer treffen, want wie Elisabeth Moss en Ann Dowd in huis heeft, zou wel gek zijn om ze niet samen in de ring te zetten.

Maar goed, dat betekent wel een hele aflevering in een soort martelcomplex – in de stromende regen – waarin de dingen van kwaad tot erger gaan, en dan altijd nog net even erger worden dan je zelf kunt bedenken. De schrijvers van de serie zijn eerlijk gezegd ook een stel sadisten, waarbij moet worden opgemerkt dat Elisabeth Moss deze aflevering zelf regisseerde.

Wie naar The Handmaid’s Tale kijkt, kijkt voor Elisabeth Moss, met als onbedoeld bijeffect dat het soms lastig is de aandacht erbij te houden als de verhaallijnen meanderen naar andere personages. Het slot van de derde aflevering levert een bevrijding à la Handmaid’s Tale op, dat wil zeggen: het soort dat komt met verschrikkelijke offers. We blijven ondertussen gefascineerd kijken, al gaan we er nog enorm van langs krijgen.

The Handmaid’s Tale, seizoen 4

★★★★☆

Sciencefiction

Een serie van Bruce Miller.

Met Elisabeth Moss, Yvonne Strahowski, Ann Dowd, Bradley Whitford.

Te zien op Videoland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden