SerierecensieThe End of the Fucking World 2

Seizoen 2 van The End of the Fucking World is kort, krachtig en overbodig ★★★☆☆

Het eerste seizoen was compact en krachtig en eindigde met een knallend slot. Dus werd het een enorm succes. Dus moest er een vervolg komen. Jammer, want een seriemoordenaar is beter te behappen dan een wegkwijnende romanticus.

Mark Moorman
The End of the Fucking World  Beeld
The End of the Fucking World

Een van de onhebbelijkheden van het streamingtijdperk is dat elke serie met succes een vervolg krijgt, of dat verhaaltechnisch nu wenselijk is of niet. Soms pakt dat prima uit. Bijvoorbeeld seizoen 2 en 3 van The Leftovers, een serie die in de loop der jaren steeds sterker werd. Afgelopen jaar was er het tweede seizoen van Fleabag dat de vertrouwde personages weer oppikte, er een paar aan toevoegde en het hele Fleabag-universum optilde naar een nieuwe dimensie.

Begin 2018 werd The End of the Fucking World (of F***king, zoals Netflix schrijft) gelanceerd en we waren er bij deze krant zo over te spreken dat de serie uiteindelijk onze eindejaarslijst in 2018 haalde. Lekker kort en anarchistisch, precies op het moment uitgebracht dat je het gevoel kreeg dat series maar duurden en duurden. We volgen scholieren James (Alex Lawther) en Alyssa (Jessica Barden) op een Bonnie en Clyde-achtige tocht door een land dat Engeland is, maar stilistisch leunt de serie zwaar op de beeldtaal van de Amerikaanse road movie. Origineel en ontwapenend, met twee geweldige jonge acteurs in de hoofdrol.

Zoals u zich wellicht herinnert liep Bonnie and Clyde (de film uit 1967) ook vrij perfect en onomkeerbaar af. Er kwam geen Bonnie and Clyde 2, en dat was prima zo. Maar goed, zo werkt het niet meer. De aankondiging dat er toch een vervolg op de Fucking World-serie ging komen werd dan ook bepaald niet met gejuich ontvangen.

Vanaf deze alinea kunnen we niet om de spoilers heen. De klassieke shoot-out aan het slot van het eerste seizoen bleek toch niet zo klassiek en James overleefde het. Als hij eenmaal uit het ziekenhuis ontslagen is, gaat hij op zoek naar Alyssa, die een poging doet om aan een ander leven en aan een andere verloofde te beginnen. En dan is er een derde personage, Bonnie (Naomi Ackie), die van plan is af te rekenen met ons duo, om redenen die we niet zullen weggeven, maar die logisch zijn binnen de wereld van de serie.

Deels dezelfde personages en acteurs, nog steeds bijzonder stijlvast en kort en krachtig, maar ook compleet overbodig. Niet per se op een aanstootgevende manier, want we kijken nog steeds graag naar Jessica Barden als Alyssa, maar wel met voortdurend het idee in het achterhoofd dat er betere manieren zijn om tijd aan een serie te verspillen.

James dacht in het eerste seizoen nog dat hij eigenlijk een seriemoordenaar was die nog even op gang moest komen; in het tweede seizoen is hij gereduceerd tot een wegkwijnende romanticus. Dat maakt het er ook niet beter op.

The End of the Fucking World, seizoen 2

★★★☆☆

Drama/Comedy

Geschreven door Charlie Covell

Met Alex Lawther, Jessica Barden

Te zien op Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden