Horror / Sci-fi

Seed of Chucky

Horrorpop citeert Britney Spears

De levens van horror-iconen kennen een vast verloop. De psychopaten en monsters uit het genre beginnen meestal bijna onzichtbaar, om vanuit het duister hun slachtoffers te maken. Een paar vervolgfilms later zijn ze een publiekslieveling geworden, en worden de misdaden vanuit hun perspectief getoond. Ten slotte eindigen ze hun dagen met grapjes voor de kenners, slapstick en ironische filmverwijzingen.


Die laatste fase wordt in Seed of Chucky bereikt door Chucky, de speelgoedpop met de ziel van een gestorven seriemoordenaar uit de Child's Play-serie. Hij is in de nieuwe aflevering minder obsessief in zijn pogingen bezit te nemen van een menselijk lichaam. Chucky amuseert zich vooral met imitaties van The Shining, de opvoeding van zijn nakomeling, en de bloederige meligheid waarmee de in 1988 begonnen reeks vermoedelijk wordt besloten.Dat de wrede pop er zo lang over deed de serie te voltooien is het gevolg van die ene moord die hij niet beging. In 1992, nadat twee Engelse jongens van tien de peuter James Bulger hadden gedood, drukte het tabloid The Sun over de hele voorpagina een foto van Chucky af. Bij een van de daders thuis was het computerspelletje van Child's Play 3 gevonden, en dat bleek genoeg om van het poppetje een zondebok te maken.Daarmee kregen de Chucky-films een reputatie die zelfs in het horrorgenre niet aantrekkelijk is. Het duurde dan ook tot 1998 voor een nieuwe film volgde, Bride of Chucky, waarin het vooral de boosaardige poppenhumor was die naar voren kwam. Op die weg gaat Seed of Chucky nu verder.Het pakt goed uit. Geen enkele scène maakt nog gebruik van suspense of echte horror. Slachtpartijen en onthoofdingen worden in de film, die grotendeels speelt tijdens de opnames van de productie Chucky Goes Psycho, zuiver op de lach gespeeld. Jennifer Tilly maakt van haar rol op de filmset een mooie zelfparodie, en Chucky citeert Britney Spears na een moord. 'Oops I did it again!' - maar waarschijnlijk wel voor de laatste keer, want goede aanknopingspunten voor meer van deze poppenkast lijkt Seed of Chucky niet te bieden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden