TheaterrecensieSea Wall

Sea Wall door Emmanuel Ohene Boafo is een wonder van vertelkunst ★★★★☆

Eerst lijkt het verhaal van Boafo gebabbel, maar geleidelijk sluipt er spanning in zijn betoog.

Emmanuel Ohene Boafo in ‘Sea Wall’ van Het Nationale Theater. Beeld Koen Veldman
Emmanuel Ohene Boafo in ‘Sea Wall’ van Het Nationale Theater.Beeld Koen Veldman

Acteur Emmanuel Ohene Boafo staat alleen op de rand van het verhoogde podium. Hij kijkt naar beneden, de afgrond in. Het fascineert hem, die afgrond, dat kun je zien aan zijn blik. Maar het boezemt hem ook angst in. Later in de monoloog vertelt hij over de ‘sea wall’ die hij zag tijdens het diepzeeduiken aan de Franse, mediterrane kust: een afgrond onder water, een onpeilbare, angstaanjagende diepte. Daarover gaat zijn monoloog: over de verschrikkelijke duisternis die kan schuilgaan onder een zonnig, zorgeloos oppervlak, daar waar kinderen nietsvermoedend in het zand spelen.

Sea Wall heet deze monoloog van de Britse toneelschrijver Simon Stephens. Emmanuel Ohene Boafo speelt hem als onderdeel van het programma Het Nationale Theater speelt altijd, in een regie van Erik Whien. Om onduidelijke redenen doet hij dat volledig in het Engels, zonder boventiteling, alsof de vertalers op waren. Dat werpt een onnodige drempel op voor het Nederlandse publiek, hoe goed zijn Amerikaanse accent ook is. Waarom trouwens geen Brits accent? Zijn personage is een Londenaar.

Afgezien daarvan is Sea Wall een wonder van vertelkunst. Boafo en Whien kozen voor een realistische aanpak. De acteur praat tegen het publiek alsof hij het tegen een vriend heeft. Hij begint midden in zijn verhaal. Eerst denk je: waar gaat dit over? Dit is gebabbel, over fotografie, een vakantie in Frankrijk, het bestaan van God. Maar geleidelijk sluipt er een spanning in het verhaal. Je voelt aan dat er iets heel ergs staat te gebeuren. Daar doet Boafo’s glimlach niets aan af. Sterker nog, als het volle drama zich eindelijk ontvouwt, dan blijkt het helemaal geen lach te zijn, maar een ingehouden, verwrongen schreeuw. Verpletterend.

Sea Wall

Theater

★★★★☆

Van Simon Stephens, door Het Nationale Theater, regie Erik Whien, met Emmanuel Ohene Boafo.

30/8, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Dit seizoen op tournee.

Emmanuel Ohene Boafo in Sea Wall van Het Nationale Theater Beeld Koen Veldman
Emmanuel Ohene Boafo in Sea Wall van Het Nationale TheaterBeeld Koen Veldman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden