PodcastrecensieScripts Off Screen

Scripts Off Screen werkt verslavend goed ★★★★★

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: Scripts Off Screen.

Bart Koetsenruijter
null Beeld

Via de ene podcast beland je soms zomaar in de andere - en dat kan ook gewoon een oudere zijn. In een aflevering van Parel Radio, hier al eens bejubeld (vier sterren), kwam Mondriaan’s Victory voorbij, dat deel blijkt uit te maken van een verborgen wonderschoon hoekje in het podcastrijk: Scripts Off Screen, een initiatief van Nikol Poppe en Sytske Kok, twee scenarioschrijvers en scripteditors. Zij zijn ooit op het lumineuze idee gekomen onverfilmde scenario’s in het theater met publiek voor te laten dragen door gerenommeerde acteurs. In 2019 en 2020 kwamen zo zes drama’s van meerdere afleveringen tot stand. Dat de scripts nooit verfilmd zijn, is niet omdat ze slecht waren, maar bijna altijd omdat de financiering niet rond kwam.

Er zijn acteurs en er is, oneerbiedig gezegd, achtergrondgeluid, maar maak niet de fout Scripts Off Screen te verwarren met een hoorspel. Centrale rol is namelijk weggelegd voor de stem die de zogeheten secundaire tekst van het scenario voorleest en dat is in veel gevallen een substantieel deel van het geheel. In de eerste twee drama’s zijn dat de stemmen van Gijs Scholten van Aschat (Fit to Fly, een drama over een marechaussee die een uitgezet Romagezin moet begeleiden op hun terugreis naar Servië) en Maria Goos (Mondriaan’s Victory, een in tijd en plaats heen en weer springende biografie van Piet Mondriaan). Niet de minsten dus. En dat geldt ook voor de acteurs die de dialogen lezen. Zo zijn in Fit to Fly de hoofdrollen voor Simon Heijmans, Abbey Hoes en Dragan Bakema. En in Mondriaan's Victory horen we onder anderen Jasper Boeke, Ricky Koole en Carly Wijs.

De uitvoering is ook los van de stemmen zeer verzorgd. Het geluidsspoor is dienstig, effectief, soms briljant, maar nooit overdreven en storend. Maar wat de opzet (en de uitvoering) zo fascinerend maakt, is de vorm. Die schrijft voor, ervan uitgaande dat de makers consequent zijn geweest, dat de verteller ook de regie-aanwijzingen voorleest. ‘Marco maakt een wegwerpgebaar.’ ‘Marco zit op de rand van het bad en huilt.’ ‘Marco heeft moeite de taxi bij te houden die door de straten van Belgrado jakkert.’ Daardoor word je als luisteraar zelf de maker van de beelden in je hoofd, maar anders dan bij een klassiek audiodrama (hoorspel), waar primair de dialogen je sturen. En die mengvorm van hoorspel, voorleessessie en voice-over werkt wonderwel goed. Zeg maar gerust verslavend goed. Scripts Off Screen is inmiddels tot stilstand gekomen (deels om financiële redenen: de deelnemende omroep KRONCRV is afgehaakt). De makers hebben alweer nieuwe plannen. Laten ze die vooral uitvoeren, maar laat ons ook alsjeblieft nog veel meer van die onverfilmde scenario’s horen.

Scripts Off Screen

Drama

★★★★★

6 live opgevoerde niet-verfilmde scripts

Gemaakt onder redactie van Sytske Kok en Nikol Poppe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden