nieuwsportretprijs

Scott Bartner en Mooniq Priem winnen Nederlandse portretprijs 2019

Deelnemers hebben gereageerd op een open oproep, de jury had geen informatie over de makers.

Anna van Leeuwen
Scott Bartner, Tempête. Beeld Scott Bartner
Scott Bartner, Tempête.Beeld Scott Bartner

Scott Bartner en Mooniq Priem zijn de winnaars van de Nederlandse Portretprijs 2019. Voor deze tweede editie bekeek een jury van kunstkenners 1.254 inzendingen die hadden gereageerd op een open oproep. De juryleden kregen geen informatie over de makers. Zij kozen een olieverfschilderij van Bartner en een geboetseerd portret van Priem. De Nederlandse Portretprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door een gelijknamige stichting die hoopt op meer erkenning voor hedendaagse portretkunstenaars.

Bartner (59) is een Amerikaan die na een carrière in de financiële wereld in Nederland is komen wonen en hier van zijn schilderhobby zijn werk heeft gemaakt. De jury noemde zijn portret Tempête (storm) ‘zeer intens' en vindt ‘de handen fantastisch geschilderd’.

Mooniq Priem, Japans meisje (Little Ichiko). Beeld Mooniq Priem
Mooniq Priem, Japans meisje (Little Ichiko).Beeld Mooniq Priem

Priem (49) kan volgens de jury ‘aquarelleren in 3D’ en won in de categorie driedimensionaal. Zij studeerde Grafische Vormgeving aan kunstacademie St. Joost in Breda, maar werkt nu met klei. Haar kunst was deze zomer ook te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor de grote groepstentoonstelling Lang Leve Rembrandt! – waar ook een open oproep aan vooraf ging – had zij een portret van Rembrandt gekleid.

Bovendien ontving Amy Verhoeff (26) een Jong Talent Award. De prijzen zijn zondag op Slot Zeist uitgereikt door cabaretier Stefano Keizers en Tussen Kunst en Kitsch-expert Frans Leidelmeijer. De winnaars krijgen 5.000 euro en een portretopdracht. Bartner mag een portret maken van cabaretier Keizers, die alvast zijn eigen ideeën heeft voor het kunstwerk: ‘Ik wil de winnende kunstenaar graag een uitdaging geven door mijn gezicht maximaal in te zetten.’

Het Portret, tentoonstelling van de 50 genomineerden portretten, Slot Zeist, t/m 17/11.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden