GamesOutriders

Sciencefictionspektakel Outriders zaagt van dikke pixels planken in een buitenaards decor ★★★★☆

Outriders vinkt elk cliché aan van een futuristisch schietspel. Groteske aliens, groteske wapens, groteske slagvelden. Maar achter het spektakel en de bloedspetters gaat een heel aardige game schuil.

Peter van Ammelrooy
Outriders is een game die het beste tot zijn recht komt als online avontuur met een of twee vrienden. Beeld People Can Fly
Outriders is een game die het beste tot zijn recht komt als online avontuur met een of twee vrienden.Beeld People Can Fly

Leeroy Jenkins is een naam die de meeste ‘pixelbete’ Volkskrant-lezers niks zal zeggen, maar gamers des te meer. Zestien jaar geleden verscheen er online een video waarin we een groep gamers in het spel World of Warcraft een strategie zien bespreken voor hun volgende aanval als plots één avatar zonder overleg het slagveld op rent en op de vijand begint in te beuken. Overrompeld rennen zijn strijdmakkers hem achterna, zonder tactische afspraken.

Het resultaat: Leeroys team wordt in mootjes gehakt.

Outriders is een game voor de Leeroys van deze wereld. Niks schuilen, niks dekking zoeken, maar met automatische wapens op vol vermogen de vijand tegemoet gesneld. Zonder vrees, en luidkeels lachend. En dat op Enoch, een fictieve planeet met een toch al niet zo aansprekende habitat voor de mens – voldoende zuurstof, veel onvriendelijk gespuis.

Het is een formule die de makers van Outriders past als een jas. De Poolse studio People Can Fly trok in 2011 de aandacht met Bulletstorm, een sciencefiction-schietspel waarin evenveel kogels rondvliegen als kwinkslagen. De Polen tekenden twee jaar later ook voor Judgement Day, een game in de net zo futuristisch-sombere reeks Gears of War die gamers aanspoort eerst te schieten en dan pas vragen te stellen – en dat laatste kun je ook net zo goed laten.

Waarin Outriders verschilt van andere titels van het type van dikke-pixels-zaagt-men-planken is dat er elementen in zijn verwerkt uit het genre van rollenspellen.

Outriders speelt in de toekomst, maar bevat een actuele boodschap: houd deze planeet heel. Want op andere planeet is de lokale bevolking niet altijd even vriendelijk. Beeld People Can Fly
Outriders speelt in de toekomst, maar bevat een actuele boodschap: houd deze planeet heel. Want op andere planeet is de lokale bevolking niet altijd even vriendelijk.Beeld People Can Fly

Bij aanvang van het spel kiest de speler voor zijn poppetje een van de vier soorten ‘klassen’. Elke klasse heeft bijzondere eigenschappen: de Trickster kan de tijd vertragen, de Pyromancer kan met vuur spelen, de Devastator kan mini-aardbevingen veroorzaken terwijl de Technomancer een ontzagwekkend arsenaal aan geweren en bommen uit zijn mouw kan toveren, waaronder ook biologisch en autonoom knallend wapentuig.

Met elke ‘kill’ kunnen gamers wapens en speciale vaardigheden opvijzelen, beetje bij beetje. In zoverre vraagt Outriders dus wel wat tactisch inzicht.

Deze opzet is wel vaker vertoond. Dat geldt ook voor de setting van Outriders. Ver afgelegen vijandige planeet? Check. Mensheid op drift door de kosmos omdat de aarde onbewoonbaar is geworden? Check. Natuurramp die van alle overlevenden van een veldslag op deze kosmische kolonie wezens maakt met bovennatuurlijke krachten? Check. Gamespersonages die na 30 jaar winterslaap ontwaken in een wereld waar menselijke tegenstanders en griezelige aliens hen naar het leven staan? Check, check, check – alle vakjes van het scifi-cliché vinkt Outriders aan.

Een scherm vol informatie: moderne oorlogsvoering in Outriders. Beeld People Can Fly
Een scherm vol informatie: moderne oorlogsvoering in Outriders.Beeld People Can Fly

Wat wil niet zeggen dat er aan Outriders geen plezier valt te beleven – het tegendeel is juist het geval. Wie niet maalt om een verhaal heeft een heerlijk ouderwets schietfestijn in handen, vol spektakel en bloedspetters, met uitzinnige wapens en magische vaardigheden, eindeloze slagvelden en schitterende decors. Dit alles overgoten met de humor van maten-onder-elkaar waarop People Can Fly het patent heeft – dit is een game die nog meer tot zijn recht komt als je hem met een of twee vrienden speelt.

Dat laatste zou een opvallend kenmerk aan Outriders verklaren: je kunt de game alleen spelen als je online bent. Dat is gek, want het spel komt helemaal gereed voor solo-spelers uit de doos – er zijn geen extra levels die je via internet moet vrijspelen of downloadable content (dlc) die je tegen betaling kunt downloaden.

Die online-dwang heeft zijn nadelen, wat vorige week bleek tot tienduizenden gamers de servers bestormden om de planeet Enoch te bezoeken en de netwerkcomputers door hun hoeven zakten. Een internet-only-product herbergt ook het risico in zich dat het ooit, in de nabije toekomst, niet meer valt te spelen, omdat de studio, uitgever dan wel het platform de stekker eruit trekt.

Vergezocht? Dat laatste gebeurt binnenkort als Sony de webwinkels sluit voor oudere spelcomputers als de PlayStation 3, PlayStation Portable en Vita.

Het is een kleine ergernis. Die verhindert niet dat we onze innerlijke Leeroy helemaal uit zijn dak kunnen laten gaan.

Outriders is uitgebracht op Google Stadia, PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X | S. Van het spel is ook demo speelbaar. Abonnees op Game Pass Ultimate, de Netflix-achtige dienst van Microsoft voor Xbox, kunnen de titel gratis installeren.

Met aardschokken de tegenstanders uit hun evenwicht brengen: het kan in Outriders. Beeld People Can Fly
Met aardschokken de tegenstanders uit hun evenwicht brengen: het kan in Outriders.Beeld People Can Fly
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden