Schumann en Elgar: pianokwintetten

Pianokwintetten van vriendenclub * * * *

Met kerst lokt Janine Jansen haar vrienden naar Utrecht. Martha Argerich resideert 's zomers in Lugano. Voor collega-pianist Leif Ove Andsnes vliegen musici met snowboots en al naar Noorwegen. En in de nazomer prijst Dubrovnik zich gelukkig met de kennissenkring van violist Julian Rachlin.
Hij grijpt om zich heen, de formule van het gezellige kamermuziekfestival. Het recept is overal hetzelfde: lekker musiceren, vrienden onder elkaar. Intussen lijkt het erop dat al die genoeglijkheid het kamermuzikale peil wel degelijk opkrikt. Alsof de snaren net wat vrijer trillen wanneer muziekmaken geldt als een genotsvolle daad.

Neem de vriendenclub waarmee Lars Vogt in mei 2007 pianokwintetten opnam van Schumann en Elgar. In het Roergebied drijft de pianist het festival Spannungen. Met de jugendstil waterkrachtcentrale van Heimbach heeft hij een prachtige akoestiek tot zijn beschikking. Vogt en vrienden - onder wie de violist Christian Tetzlaff - etaleren een weldadige visie op het pianokwintet van Schumann. De sensatie die ze tussen de turbines oproepen noem je, vooruit, elektriserend.

Aan perfectionisme lijden de strijkers niet, getuige een enkele onaffe streek of twijfelachtige inzet. Maar wat wordt er gul gemusiceerd, geprobeerd en gedurfd. Men heeft oog voor waterverfkleuren, maar evengoed worden snaren bijna tot brekens toe afgejakkerd. En wat knapt een treurmars ervan op wanneer je afziet van snotterig sentiment.

Fraai is ook de combinatie met het kwintet van Elgar, kort na de Eerste Wereldoorlog geschreven. Wie wil kan daarvan echo's horen in een gefragmenteerd thema of een rouwverwerkende frase. Typisch Brits zijn melodieën die glooien als weelderige heuvels. Jammer van de vervlakking die optreedt wanneer de componist ze te gretig herhaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden