Schröder verdraagt lipstick op wang

Al enige tijd wordt Duitsland niet meer vanuit het gemoedelijke Rijnland, maar vanuit Pruisen geregeerd. Daar hebben de Duitsers weinig van gemerkt....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Vijftig jaar lang regeerde in deze week de carnavalsongein in het Duitse regeringscentrum. Maar in Berlijn merken de carnavalsvierders dat de protestante Pruisen hier te streng voor zijn.

Een bekende Rijnlandse kroeg in Berlijn kreeg enkele jaren geleden al door de rechter een feestverbod opgelegd, omdat de buren hadden geklaagd over de hoempa-muziek. De kroeg zette de feestvierders daarna koptelefoons met zendertjes op.

Dit jaar kreeg de aanzienlijke groep Bonners onder het Rijksdagpersoneel het aan de stok met bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse, die geciteerd werd met de uitspraak: 'Ik ben een Pruis, ik heb niets met carnaval te maken.' Hij verbood de viering die in Bonn in het parlementsgebouw gebruikelijk was. Ook kregen de Rijnlanders dienstbevel op donderdag ('Weiberfastnacht') en maandag ('Rosenmontag') gewoon te werken, terwijl hun collega's in Bonn net als altijd vanaf 11.11 uur op donderdag vrij hebben.

Donderdag brak een kleine opstand uit. Een groepje 'Jecke Wiever' (gekke wijven) stormde de Rijksdag uit om een oude anti-autoritaire carnavalstraditie eer te bewijzen: het afknippen van stropdassen.

De Berlijners konden er alweer niet om lachen. Reisleider Matthias Hopp, die toevallig het slachtoffer werd, deed aangifte . 'Het was toch een das van honderd mark. Op het bureau konden ze ook niet begrijpen, waarom een onbekend persoon gewoonweg mijn das afknipt', zei hij tegen een Berlijnse krant.

Bondskanselier Schröder, zelf een Noord-Duitser, probeerde deze week het leed van de Rijnlanders te verzachten door in de oude kanselarij in Bonn de traditionele carnavalsontvangst te houden. Met 23 medailles om zijn nek en lipstick van de carnavalsprinsessen op zijn wang wiegde en klapte hij braaf mee met de liedjes.

'Helemaal zonder lachen hoeven we het in Berlijn niet te stellen', stelde hij gerust. Toch lijkt deze kanselierstraditie gedoemd uit te sterven. Bonn speelt in Duitsland geen rol van betekenis meer. Maar een vrouw met een handvol afgeknipte dassen verklaarde donderdag in Berlijn: 'De mensen uit Bonn zullen met Berlijn hetzelfde doen als de Duitsers met Mallorca.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden