Schrijvers als Adriaan van Dis en Hanna Bervoets staken om vertrek directeur Atlas Contact

Schrijvers van Atlas Contact roepen de top van moederbedrijf VBK Uitgevers op snel tekst en uitleg te geven over het onverwachte vertrek, eerder deze week, van directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm.

Adriaan van Dis.Beeld anp

Van der Pluijm stapt officieel per 1 augustus op bij het bedrijf om aan de slag te gaan bij Das Mag. Aanleiding voor haar vertrek is een conflict over de toekomst van het bedrijf. Over de inhoud van dat conflict wil VBK-directeur Wiet de Bruijn noch Mizzi van der Pluijm nadere informatie geven.

'Geef ons informatie'

Maar dat is precies waar de auteurs van Atlas Contact naar snakken. 'Geef ons informatie!', zegt schrijfster Hanna Bervoets. 'We willen weten wat er aan de hand is.' Samen met Ellen Deckwitz en Lieke Marsman nam ze donderdagavond het initiatief voor een petitie die inmiddels 35 Atlas Contact-auteurs hebben ondertekend. In de petitie spreken de auteurs de vrees uit dat de belangen van VBK niet stroken met de waarden van Atlas Contact. Verder dreigen ze 'uit liefde voor de literatuur en onze uitgeverij waar het VBK betreft' de pen neer te leggen. Onder hen Adriaan van Dis, Oek de Jong, Dick Swaab, Tinkebell en Geert Mak.

Hanna Bervoets werd afgelopen dinsdag net als een aantal andere schrijvers gebeld door Van der Pluijm, die haar meedeelde dat ze weggaat. Sindsdien heeft ze niets meer gehoord; andere auteurs evenmin. De afgelopen dagen is onder de schrijvers onvrede ontstaan over de gang van zaken. 'We voelen ons heel erg verwant met Atlas Contact en de manier waarop dit gaat, slaat nergens op, het is de omgekeerde wereld', zegt Bervoets. 'Wíj verdienen het geld voor dat bedrijf, zonder de auteurs zijn ze nergens. Als Wiet de Bruijn een prachtidee heeft om de literatuur de toekomst in te loodsen, sta ik ervoor open. Maar we moeten wel weten wat de plannen zijn en wat de koers wordt.'

Excuses

Volgens Adriaan van Dis is het dreigement de pen neer te leggen meer overdrachtelijk dan letterlijk bedoeld. 'Ik verklaar me solidair met de jonge schrijvers die deze actie zijn begonnen. Ik maak het nu voor de tweede keer mee dat een mooie literaire uitgeverij naar god wordt geholpen. De gearriveerde schrijvers vinden wel weer een plek, maar voor de jongeren is het een drama. En ik begrijp niet dat een directeur van een concern dit laat gebeuren, zich niet verstaat met zijn schrijvers. Is hij soms bang voor ze?'

Directeur Wiet de Bruijn van VBK Uitgevers heeft de auteurs vrijdagmiddag laat een mail gestuurd waarin hij zijn excuses aanbiedt voor de gebrekkige communicatie. Volgens De Bruijn wil VBK zijn uitgeversgroep uitbreiden met andere uitgeverijen en is het ook in een vergevorderd stadium om Bookchoice (Elly's Choice) over te nemen. Verder wordt, schrijft hij, momenteel gezocht naar vervanging van de huidige minderheidsaandeelhouder.

De Bruijn: 'Mizzi was bang dat deze ontwikkelingen de autonomie van Atlas Contact in gevaar zouden brengen. We hebben haar helaas niet kunnen overtuigen dat er niets verandert aan de autonomie en koers van Atlas Contact. Alleen als Mizzi de uitgeverij kon kopen wilde zij blijven. Daar konden wij niet in tegemoetkomen, waarop zij besloten heeft te vertrekken. Dankzij Mizzi, de medewerkers en bovenal u is Atlas Contact een succesvolle uitgeverij. Wij houden vertrouwen in de toekomst van deze literaire uitgeverij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden