Schrijver van bestseller Love Story Erich Segal overleden

De Amerikaanse schrijver, hoogleraar, acteur en sportcommentator Erich Segal is zondag op 72-jarige leeftijd overleden, zo werd woensdag door zijn familie bekendgemaakt. Segal schreef in 1970 de bestseller Love Story, die ook in de verfilming in 1971 een wereldwijd succes werd.

Erich Segal, geboren in 1937 als zoon van een New Yorkse rabbijn, studeerde klassieke talen aan de universiteit van Harvard. In 1968 schreef hij als co-auteur het scenario voor de Beatlesfilm Yellow Submarine, en ook Love Story was aanvankelijk bedoeld als filmscenario. Zijn agent haalde hem over het verhaal als roman te publiceren.

Het boek – over het verliefde studentenkoppel Oliver en Jenny en de fatale ziekte kanker van de laatste – werd een sensationeel succes: in een jaar verschenen 21 drukken, en van de eerste pocketeditie werd destijds een recordaantal van 4.3 miljoen exemplaren gedrukt. Uiteindelijk werden wereldwijd en in 33 talen meer dan 20 miljoen boeken verkocht.

Verfilming

Love Story werd in het jaar van verschijnen al verfilmd door de regisseur Arthur Hiller, met de acteurs Ryan O'Neal, en Ali McGraw in de hoofdrollen. De door beide personages uitgesproken zin ‘Love means never having to say you’re sorry’ (Liefde is nooit sorry hoeven zeggen) werd een van de beroemdste catchphrases in Hollywood, en is ontelbare keren geparodieerd en hergebruikt in comedy’s en reclames.

Boek en film waren ongekende tearjerkers; niemand leek het droog te kunnen houden bij de tragische dood van Jenny. Segal probeerde in een interview met Time Magazine in 1970 het succes van het liefdesverhaal te verklaren. ‘Het is heel kort. Het is onverholen sentimenteel. Net voor ik het einde schreef moest ik huilen, huilen en huilen... drie kwartier lang. Toen veegde ik mijn gezicht droog en eindigde het boek.’

Slechte recensies

De literaire kritiek in Amerika was slecht te spreken over Love Story. De roman werd verwijderd van de nominatielijst van de National Book Award, nadat de jury had gedreigd op te stappen. De juryvoorzitter had gezegd: ‘Het is een banaal boek dat simpelweg geen literatuur genoemd mag worden.’

Segal, die hoogleraar was geworden aan de prestigieuze universiteit van Yale, verscheen in ontelbare talkshows – in vier weken tijd was hij vier keer te gast bij de Tonight Show van Johnny Carson. Hij was geliefd vanwege zijn welbespraaktheid, en bracht het zelfs tot sportcommentator bij de zender ABC, tijdens de Olympische Spelen. Hij was ook actief als acteur, Segal had rollen in twee speelfilms in 1971.

Beroemdheid

Segal zei later dat de beroemdheid die hem had overvallen slecht was geweest voor zijn ontwikkeling. ‘Ik leed destijds aan verregaand egoïsme, grenzend aan megalomanie.’

Segal zou op zijn universiteit impopulair zijn geworden, schepte op over zijn status en vergeleek zichzelf met Shakespeare en F. Scot Fitzgerald.

Na zijn vertrek van Harvard emigreerde Segal naar Groot-Brittannië, waar hij docent werd aan de universiteit van Oxford.

Hij schreef nog een reeks fictie – zoals de opvolger van zijn bestseller Oliver’s Story, in 1977. Hij publiceerde ook non-fictie over klassieke literatuur, waaronder een invloedrijke studie over de geschiedenis van de komedie: The Death of Comedy (2001).

Erich Segal leed aan de ziekte van Parkinson. Hij overleed in Londen na een hartaanval.

Erich Segal (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden