Schrijver Otten voor IKON prima spreekbuis

Niet de krantenkoppen van het dagelijkse nieuws, maar de 'onderstromen van de actualiteit'. Daar wil de IKON zich op richten in het nieuwe programma Het andere gezicht....

Het andere gezicht (IKON). Nederland 1, 21.07 uur.

De persoon die in de eerste aflevering aan het woord komt, is de schrijver Willem Jan Otten. Daarmee wordt meteen duidelijk wat er wordt bedoeld met 'onderstroom van de actualiteit', want dat is precies waarmee Otten zich bezighoudt. Hij raakte de afgelopen jaren door zijn artikelen in NRC Handelsblad verzeild in maatschappelijke discussies zoals het euthanasiedebat. In het protest dat hij aantekende tegen de groeiende vrijheid van de mens om levens naar believen te beëindigen, klonk het verlangen door naar een herwaardering van christelijke normen.

Daarmee raakte Otten aan een taboe dat vooral onder intellectuelen blijkt te bestaan. Er verschenen heftige tegenartikelen in de krant. Vrienden zeiden tegen Otten dat het nu wel erg 'EO-achtig' werd. In Het andere gezicht vertelt hij dat die reacties hem juist stimuleerden om verder te gaan op het spoor dat hij had uitgezet. 'Als met EO-achtig wordt bedoeld dat klaarblijkelijk mijn gedachten grond hebben in denkers uit het christendom, dan ben je niet eerlijk als je dat niet gaat uitzoeken. Ik ga niet uit angst om versleten te worden voor katholiek of voor EO'er mijn standpunt veranderen.' Otten signaleert een teloorgang van de kernbegrippen uit het christendom, terwijl via sluipwegen diezelfde religieuze noties overal weer opduiken. Als een soort onderstroom, inderdaad.

Het andere gezicht moet de plaats innemen van twee IKON-programma's die met ingang van dit seizoen verdwenen zijn: de actualiteitenrubriek Kenmerk en het discussieprogramma Vesuvius. De omroep vond het tijd om zich te beraden op haar identiteit. Een belangrijk deel van die identiteit is altijd een gezonde twijfel geweest over wat een omroep met een christelijke grondslag op het ogenblik moet uitdragen. Willem Jan Otten is de perfecte figuur om die twijfel te verwoorden.

Het slimme van deze eerste aflevering is dat de actualiteit er een plek in krijgt. Otten refereert aan de begrafenis van prinses Diana en aan de laatste clip van Michael Jackson. Bovendien heeft de schrijver zijn gedachten verwerkt in De nacht van de pauw, zijn nieuwe toneelstuk. Hij leest fragmenten uit dit stuk voor - mooie beelden levert dat op: de schrijver doet voor hoe zijn eigen woorden in zijn hoofd moeten klinken - en er zijn korte scènes te zien uit de voorstelling.

Het is te hopen dat het de IKON lukt om iedere week zo'n perfecte spreekbuis te vinden voor haar eigen zoektocht naar de essentiële keuzes waar mensen op het ogenblik voor staan.

Marijn van der Jagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden