Schrijver Kurt Vonnegut overleden

In zijn woonplaats New York is woensdag de befaamde Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut overleden. De auteur van de bestseller Slaughterhouse-Five over de absurditeiten van oorlog, werd 84 jaar, meldt The New York Times donderdag....

Dat meldt The New York Times donderdag. Vonnegut overleed aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Hij liep dat op tijdens een val, enkele weken geleden. Zijn vrouw Jill Krementz maakte het overlijden bekend.

Satire en zwarte humor
De auteur schreef toneelstukken, essays en korte fictie maar werd vooral bekend om zijn romans die gerekend worden tot de klassieken van de tegencultuur van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Naast Slaughterhouse-Five verwierf Vonnegut faam met boekens als Cat’s Cradle, Breakfast of Champions en God Bless You, Mr. Rosewater.

Zijn werk wordt gekenschetst door een absurdistische mengeling van satire, zwarte humor en science fiction. In verscheidene van zijn werken komen zijn ervaringen als krijgsgevangene in het Duitse Dresden aan bod. Hij was een van de zeven Amerikanen die het geallieerde bombardement op de stad overleefden. Hij zat in een ondergronds slachthuis.

‘Het bombardement op Dresden was een kunstwerk’, schreef Vonnegut. Het was ‘een toren van rook en vlammen om de woede en het hartverscheuren te herdenken van de zo velen die hun levens vernietigd zagen door de onbeschrijflijke hebzucht, ijdelheid en wreedheid van Duitsland.’

Cultstatus door Vietnamoorlog
Het oorlogsverleden van de in 1922 in Indianapolis geboren Vonnegut vormde de hoofdmoot voor Slaughterhouse-Five, het in 1969 gepubliceerde boek dat binnen mum van tijd was uitgegroeid tot de bijbel van de tegenstanders van de Vietnamoorlog. Het werk stond bovenaan de bestsellerlijst en bezorgde hem cultstatus. Veel scholen en bibliotheken verboden het werk door de seksuele inhoud, harde taal en de uitbeelding van geweld.

Nadat het boek was gepubliceerd, zonk Vonnegut weg in een depressie. Hij nam zich voor nooit meer te schrijven, een voornemen waar hij zich niet aan hield. De neiging naar zelfvernietiging, de overtuiging dat het bestaan uitzichtloos was en zijn worstelingen met existentiële vragen, bleven echter bij hem. In 1984 ondernam hij een zelfmoordpoging, het mislukte maar gaf hem weer genoeg stof om zwartgallige grappen over te maken. ‘Zo gaat het nou eenmaal’, was een regelmatig terugkerende uitdrukking van Vonnegut.

De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut is woensdag overleden. Dat heeft zijn vrouw bekendgemaakt (foto uit 1980). (AP) Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.