Schrijver Kluun neemt afscheid van pseudoniem en verhuist naar nieuwe uitgeverij
Kluun neemt afscheid van zijn bekende pseudoniem. De 53-jarige schrijver heeft laten weten onder zijn echte naam, Raymond van de Klundert, verder te gaan. Ook slaat de in Tilburg geboren bestsellerauteur een nieuwe richting in met zijn schrijverschap: hij keert naar eigen zeggen 'terug naar zijn roots' met een autobiografische roman over zijn familiegeschiedenis.
Van de Klundert zal zijn nieuw boek ook nog eens schrijven bij een nieuwe uitgever. Na vijftien jaar vertrekt de schrijver bij uitgeverij Podium waar hij verkoopsuccessen had als Komt een vrouw bij de dokter (de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden), Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!, De weduwnaar, Maatjes en DJ. Dinsdag ondertekende Van de Klundert een contract bij Lebowski Publishers van uitgever Oscar van Gelderen.
'Voor mijn nieuwe roman merkte ik dat ik toe was aan een andere omgeving. Ik heb met geen enkele andere uitgeverij gesproken. Oscar en ik waren er na twee gesprekken al uit. Ik heb zin in de samenwerking en nog altijd ontzettend veel last van ambitie', aldus Van de Klundert in een verklaring.
Komt een vrouw bij de dokter
Met de overstap naar Lebowski Publishers komt er na vijftien jaar een einde aan zijn samenwerking met uitgever Joost Nijsen bij Podium. Nijsen geldt als de ontdekker van Van de Klundert als schrijver. Daarvoor werkte Van de Klundert als strateeg in de reclamewereld en bezat hij zijn eigen marketingbureau. Nadat in 2001 zijn vrouw aan kanker overleed, verkocht hij zijn bedrijf, vertrok naar Australië en verwerkte een deel van zijn ervaringen in zijn eerste boek, Komt een vrouw bij de dokter.
Nijsen belde al de dag nadat Van de Klundert het manuscript voor Komt een vrouw bij de dokter naar enkele uitgeverijen had opgestuurd. Het boek werd bekroond met de NS Publieksprijs, werd onder meer in het Duits en Chinees vertaald en verfilmd met hoofdrollen voor Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.
Schrijfblokkade
Samen met zijn andere boeken was Kluun goed voor tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren. Maar de afgelopen jaren werd Van de Klundert - die met de nasleep van een echtscheiding en een schrijfblokkade kampte - vooral achterna gezeten door de uitgever om met nieuw werk te komen. Vorig jaar verscheen dan eindelijk met de nodige vertraging de roman DJ, over een Brabantse dj die wereldberoemd wordt en vervolgens ontspoort.
Volkskrant-recensent Arjan Peters was met één ster vernietigend in zijn oordeel over het boek en merkte op: 'Het is geen wet dat een boek over de leegte ook een leeg boek moet opleveren.' Ook Het Eeuwige Gezeik, een non-fictie boek over Nederlands voetbal, dat Van de Klundert vorig jaar samen met Ronald Giphart publiceerde, werd niet bepaald goed ontvangen. Sportjournalist en voormalig Studio Sport-presentator Mart Smeets typeerde het werk als 'het slechtste sportboek van 2017'.
'Het eerlijkste boek'
Maar nu is Van de Klundert dus toe aan een nieuwe stap en een nieuwe naam: 'Die van mezelf'. Ook wordt zijn aangekondigde familieroman naar eigen zeggen 'het eerlijkste boek' dat hij ooit geschreven heeft. Het wordt aldus Van de Klundert 'enerzijds een ode aan living in the love of the common people en anderzijds een zoektocht naar de grondvesten van mijn eigen karakter, via mijn ouders en de ouders van mijn ouders'.