Schrijver en moordenaar van zijn vrouw Richard Klinkhamer (78) overleden

De controversiële schrijver Richard Klinkhamer is deze week op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Just Publishers donderdag.

Redactie
Klinkhamer in 2007. Beeld anp
Klinkhamer in 2007.Beeld anp

Klinkhamer baarde opzien met het boek Woensdag Gehaktdag uit 2007, waarin hij de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw Hannie Godfrinon doodde. Just Publishers gaf het boek uit nadat verscheidene andere uitgevers het hadden geweigerd.

De vrouw van Klinkhamer verdween in 1991. Toen zij negen jaar later dood in de tuin van Klinkhamer in het Groningse Ganzedijk werd gevonden, bekende hij haar om het leven te hebben gebracht. Hij had haar tijdens een hevige ruzie met een breekijzer de schedel ingeslagen. In de gevangenis schreef hij Woensdag Gehaktdag.

Achteraf zei Klinkhamer de moord op zijn tweede vrouw al na twee dagen te hebben bekend aan zijn zoons. Godfrinon was niet hun biologische maar hun stiefmoeder. Volgens Klinkhamer hebben zij uit loyaliteit hun mond gehouden.

Het lijk van zijn vrouw had Klinkhamer in een put in de tuin gelegd en afgedekt met puin en aarde. In 2000 stuitten nieuwe bewoners van de woning bij graafwerkzaamheden op de resten van Godfrinon. Onmiddellijk hierna werd Klinkhamer aangehouden.

De in 1937 geboren Klinkhamer werd in hoger beroep wegens doodslag tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in oktober 2003 vervroegd vrij.

Lees ook: 'Als je eenmaal de stap hebt gezet om het te versluieren, dan heb je maar door te gaan.'

In de winter van 1991 sloeg Richard Klinkhamer zijn vrouw dood met een breekijzer. Negen jaar later werden haar botten gevonden in de tuin van het huis waar ze samen hadden gewoond. Bijna tien jaar lang lukte het Klinkhamer te zwijgen en justitie te misleiden. Hoe lukt het iemand zo lang zijn mond te houden? 'Je handelt vanuit je instinct'

Toneelstuk

Na de verschijning van het boek wilden niet alle boekhandels het in de voorraad nemen. Het Noord Nederlands Toneel bewerkte het boek in 2012 tot een toneelstuk.Voor de moord op zijn echtgenote had Klinkhamer ook al enkele boeken op zijn naam staan, waaronder Gehoorzaam als een hond en Kruis of munt.

In 2004 verscheen een biografie over Klinkhamer, geschreven door journalist en filosoof Martijn Meijer. Uitgever Hans van Maar zegt Klinkhamer gekend te hebben als 'een eigenzinnige, maar ook vriendelijke man met een apart gevoel voor humor'.

Aquarel van Klinkhamer tijdens zijn proces. Beeld anp
Aquarel van Klinkhamer tijdens zijn proces.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden