Schrijfster Hella Haasse (93) overleden
De schrijfster Hella Haasse is gisteravond in haar woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft haar uitgeverij Querido vanmiddag bekendgemaakt. Haasse is 93 jaar geworden.
Haasse geldt als een van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters.
Hélène Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia (Jakarta). In 1938 ging zij naar Nederland om Scandinavische Talen en Letteren te studeren, maar toen ze merkte dat de nazi's de Scandinavische en Germaanse heldensagen gebruikten voor racistische en propagandistische doeleinden, staakte ze haar studie en stapte ze over naar de Toneelschool. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de oorlog te schrijven. Oeroeg, haar prozadebuut, betekende meteen haar grote doorbraak.
Oeuvre
In de jaren die volgden bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op, dat bestaat uit romans zoals Het woud der verwachting, Bentinck, Heren van de thee en Sleuteloog. Naast toneelstukken schreef zij ook essays en lezingen, die zijn uitgegeven in de verzamelbundels Uitzicht en Inkijk. Hella S. Haasse is een van Nederlands hoogst gewaardeerde en meest vertaalde auteurs. Als enige schreef zij driemaal het Boekenweekgeschenk. Haar werk verschijnt in negentien landen in vertaling.
Oeroeg
De novelle Oeroeg verscheen in 1948. Het stond decennia lang op de literatuurlijsten en was lange tijd populair bij scholieren. In 2009 werd het boekje opnieuw uitgegeven in het kader van de campagne Nederland leest. De schrijfster woonde in 2009 nog op 91-jarige leeftijd de eenmalige solotoneelvoorstelling Oeroeg bij in Carré gespeeld door Willem Nijholt. Het speelt zich af in Nederlands-Indië, centraal staat de relatie tussen een Nederlandse planterszoon en een Indische jongen. De novelle werd in 1993 verfilmd. Haasse zei ooit dat ze altijd een vreemde is gebleven in het land van haar geboorte.
Prijzen
Zij heeft vele prijzen op haar naam staan, waaronder de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de Annie Romeinprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de NS Publieksprijs. In 2004 ontving zij voor 'de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre' de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.
In de jaren negentig ontving ze enkele hoge Franse onderscheidingen, zoals de Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres en Officier de l' Ordre de la Légion d'Honneur, een eer die slechts weinig Nederlandse schrijvers ten deel valt.
Van koningin Beatrix kreeg zij de Eremedaille in Goud voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje.
Op 2 februari 2008, haar negentigste verjaardag, werd het digitale Hella Haasse Museum geopend, waarin haar leven en werk in tekst en beeld te zien is.
Aimabel
Directeur Annette Portegies van uitgeverij Querido reageerde al op het overlijden van Haasse. 'Iedereen hier bij Querido is bijna vanzelfsprekend zeer bedroefd. Ze is meer dan 65 jaar aan dit huis verbonden geweest. Ze was veel mensen die hier werken zeer dierbaar. Nederland verliest een van zijn grootste auteurs. Ze was niet alleen een heel groot schrijfster, maar ook een belezen denker en een aimabel mens.'
Uitvaart
De uitvaart van schrijfster Hella S. Haasse zal in besloten kring plaatsvinden. Er komt geen publiek afscheid. Haasse heeft voor haar dood zelf aangegeven dat ze dat niet wil. Wel komt er over enkele maanden een publieke bijeenkomst waarbij de schrijfster en haar werk centraal staan, zo meldt haar uitgeverij Querido.