Schrijfhut Wolff en Deken is geen hangplek

'Een pak van mijn hart dat de schrijfhut nu weer veilig is.' Opgetogen vertelt Meta Bison, secretaris van de Stichting tot Behoud van het Schrijfhuisje van de dames Betje Wolff en Aagje Deken, hoe woensdagmiddag een hijskraan zowel de gemetselde fundering als de schrijfhut die zich daar op bevond, de...

De dames Wolff en Deken hebben aan het eind van de achttiende eeuw geruimte tijd in de Noordhollandse plaats gewoond en gewerkt aan hun omvangrijke oeuvre. Wolff en Deken schreven in Beverwijk 10.000 bladzijden, waaronder hun beroemdste boeken, Sara Burgerhart (1782) en de Historie van Willem Leevend(1784-5).

In die tijd trokken vele auteurs zich bij voorkeur terug in zo'n tuinhuisje of schrijfhut. Die van Wolff en Deken is blijven staan, en altijd te bezichtigen geweest in de tuin voor huize Lommerlust, waar het damesduo woonde. Op die plek is sinds lang een bejaardentehuis gevestigd.

Zes jaar geleden knetterde de authentieke hut af, en werd er een replica neergezet. Maar wat gebeurde? De Beverwijkse jeugd koos uitgerekend die locatie als hangplek.

Dit had gevolgen voor de kwetsbare rieten hut. Bison: 'Dan gaat het van: zullen we een ruitje ingooien? Nou hup, daar ging het ruitje al.' Actie was nodig, om te voorkomen dat dit literaire monumentje door de jongelui uit balorigheid naar de ratsmodee werd gehangen.

De hut meet 2.02 x 1,98 meter. 'Er kon een tafeltje in', aldus Meta Bison, 'ze ontvingen er mensen en ontbeten er. Nee, samen schrijven zat er niet in, op die beperkte ruimte. Betje schreef daar wel, maar Aagje zat in de koepel van Lommerlust.'

Het enige jammere aan de verplaatsingsoperatie is dat de beroemde hut vanaf de straatkant niet meer te zien is. 'En je kunt er ook niet meer in, want er staat een hek omheen. Het tuinhuis staat goed beschut op de patio bij Lommerlust, zodat we zonder angst kunnen uitzien naar de zomer, waarin we sessies organiseren waarbij we wat vertellen over het huisje en er een bezoek aan brengen.

'Ik heb de wethouder vanmiddag spontaan een knuffel gegeven', zegt Bison, 'want het heeft alles bijeen nog tienduizend gulden gekost, en toen we die hadden, moest er nog eens 7500 bij, omdat er ook nog een rioolputje moest worden mee-verplaatst. Goddank, dat alles voor elkaar is!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden