Schreeuwerig pamflet tegen het schreeuwen

Khalid Boudou (schrijver van onder andere Het schnitzelparadijs) en Oscar van Gelderen (uitgever, tevens bekend van de opiniepagina van de Volkskrant) maken zich ‘grote zorgen om dit Nederland, dat aan verveling, onbeschoftheid, gebrek aan zelfrelativering en chagrijn ten onder lijkt te gaan’....

Anet Bleich

In het maatschappelijk verkeer heerst de laatste jaren een schrijnend gebrek aan ‘compassie, medeleven, empathie, beleefdheid en gevoel voor nuance’, schrijven de twee in hun pamflet Wij hebben altijd gelijk.

Vraagje: als iemand meent dat het maatschappelijk debat (over multiculturele aangelegenheden, de islam, ‘achterkamertjespolitiek’, bonussen) oververhit is, veel te gepolariseerd, eerder een schreeuwpartij dan een uitwisseling van argumenten, is het dan wel zo’n briljant idee om daartegen een pamflet te schrijven, een format immers dat gekenmerkt wordt door eenvoud en overstatement?

Heel wat punten die Boudou en Van Gelderen aanstippen, ontlokken mij een instemmend geknik. Zoals hun hun kritiek op de (commerciële) media die met programma’s als Hart van Nederland en Baby te huur een beroep doen op voyeurisme en andere primitieve sentimenten van de kijker. Ook hun kritiek op de aandachttrekkerij en inconsistentie (wel vrijheid van meningsuiting, geen plek voor ‘haatzaaiende imams’) van Geert Wilders c.s. is me uit het hart gegrepen.

Jammer genoeg ontbreekt het de beide heren ook aan consistentie. Met instemming halen ze de New York Times aan die voor reacties online dezelfde criteria hanteert als voor de geschreven krant: ‘A few things we won’t tolerate: personal attacks, obscenity, vulgarity’, kortom die dingen waar de Nederlandse ‘reaguurders’ zich wellustig in wentelen. Maar twee alinea’s verder staat te lezen: ‘GeenStijl (is) op zijn minst verfrissend, provocerend en politiek incorrect. En dat is prima. Rellend, studentikoos, anti-establishment: het heeft onze zegen. Zo deden wij ook toen we jong waren.’ Best, maar vraag je dan niet af waar toch de nuance is gebleven.

Zwak aan Wij hebben gelijk is vooral de radeloosheid van de auteurs. Zij weten ook niet hoe Nederland de huidige bozige schreeuwfase te boven zou kunnen komen. Dat valt hun op zichzelf niet kwalijk te nemen, maar nogmaals: waarom dan dit pamflet? ‘Wij adviseren: laat maar brallen.’ Tja. En over Wilders: ‘laat hem in debat gaan, laat hem zijn ideeën ontvouwen, laat hem zijn films maken, laat hem zijn Kamervragen stellen.’ Nou, dat gebeurt. Tel uit je winst.Anet Bleich

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden