nieuwsculturele sector

Schouwburgen pleiten voor versoepeling anderhalvemeterregel voor theater- en concertzalen

De vereniging sluit zich hiermee aan bij het advies van de Raad voor Cultuur.

Na de show van Najib Amhali in de Brabanthallen in Den Bosch.  Beeld Hilde Harshagen
Na de show van Najib Amhali in de Brabanthallen in Den Bosch.Beeld Hilde Harshagen

De vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties (VSCD) pleit voor een versoepeling van de anderhalvemeterregel voor theater- en concertzalen. Het alternatief is gebaseerd op de Oostenrijkse situatie: een stoel vrijlaten tussen de bezoekers en een mondkapjesplicht wanneer zij zich zich verplaatsen.

Doel van de voorgestelde versoepeling is het verhogen van het aantal bezoekers in de zalen. Met de huidige regel wordt 20 procent van de capaciteit benut. ‘Artiesten en gezelschappen reizen van podium naar podium’, zegt Gea Zantinge, voorzitter van het bestuur van de VSCD. ‘Door voor de gehele sector een landelijke versoepeling af te kondigen, wordt de zaalbezetting van alle 134 VSCD-podia verhoogd van 20 naar zeker 50 procent.’

Ook de Raad voor Cultuur adviseert minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur om de anderhalve meter los te laten. Ze zou het voorbeeld van andere Europese landen moeten volgen, waar meer bezoekers tegelijk een voorstelling of concert kunnen bijwonen. Zo werden bij de Salzburger Festspiele en in Vlaanderen meer bezoekers toegelaten. Ze moesten mondkapjes dragen en hun gegevens werden genoteerd. Spelers en musici werden voorafgaand getest.

Juist de culturele sector leent zich voor experimenten met de anderhalvemeterregel, stelt de Raad voor Cultuur. De sector heeft volgens de raad bewezen innovatief te zijn. Culturele podia hebben de afgelopen maanden al veel alternatieven bedacht om een veilig bezoek te garanderen.

Door de huidige maatregelen lijden de Nederlandse culturele instellingen flinke verliezen. Met 50 of 60 procent meer zaalcapaciteit zouden ze de kosten voor voorstellingen en concerten kunnen dekken, denkt de VSCD. De Raad voor Cultuur wijst erop dat meer bezoekers ook meer inspiratie en aanmoediging betekent voor de makers van toneelvoorstellingen en concerten.

De Stadsschouwburg Utrecht is nog voorzichtig. Leontien Lems, hoofd marketing: ‘Het begint wel te kriebelen als wij dit horen, maar op dit moment is het nog te onzeker wat er dan zou kunnen. Mensen moeten nog wel een veilig gevoel hebben bij onze voorstellingen. Maar nu gebruiken wij maar 25 procent van onze zaalcapaciteit, dat is wel zonde voor de beleving van de bezoekers en de makers.’

Zowel de Raad voor Cultuur als de VSCD ziet het belang van het steunen van ongesubsidieerde producenten binnen de culturele sector. Van de VSCD-podia is 80 procent ongesubsidieerd. De Raad voor Cultuur pleit voor een gelijkere verdeling van het steunpakket van 482 miljoen euro. Alleen zo kan de culturele sector weerbaar blijven en ontstaat er geen uitstroom van professionals, aldus de raad.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat De Stadsschouwburg in Utrecht 15 procent van haar zaalcapaciteit gebruikt, dit moet 25 procent zijn.

Meer lezen

Kabinet wendt kaalslag op podia af met 15 miljoen en hulp voor regio
Het kabinet voegt de komende vier jaar 15 miljoen euro toe aan het Fonds Podiumkunsten (FPK) om kaalslag onder theater-, dans- en muziekgezelschappen te voorkomen.

Mecenassen
Het kabinet riep het publiek al vroeg in de coronacrisis op te doneren voor cultuur. ‘Word vriend van een theater!’ Probleem is dat veel mensen cultuur financieren nog als verantwoordelijkheid van de overheid zien. We gingen kijken of de noodzaak ondertussen een beetje doorsijpelt.

Vaker naar theater
Het nieuwe cultuurseizoen staat voor de deur. Meer dan ooit staan de makers te popelen om u te ontvangen. Vooral gaan dus, want dat doet u niet (genoeg). Althans, dat merkt theaterrecensent Herien Wensink bij zichzelf.

Cultuurtips
Ja, het culturele leven komt écht weer op stoom komend seizoen. Dit zijn onze tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden