Schouwburg vol dichters

Reportage..

AMSTERDAM ‘Had ik m’n familie maar meegenomen’, verzuchtte Gerwin van der Werf, winnaar van de eerste Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Voor zijn gedicht ‘Misbruik’ ontving hij woensdagavond een cheque van 10 duizend euro uit handen van juryvoorzitter en voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Van der Werf stond er licht verbouwereerd bij: ‘Ik ben hier helemaal niet op gekleed.’

Het was de verrassende uitkomst van wat presentator John Jansen van Galen een ‘spectacle poétique’ noemde. Van de ruim 6.300 dichters die in totaal maar liefst 15.688 gedichten instuurden, was de top-100 uitgenodigd. De meeste van hen waren met veel familie en fans naar de Amsterdamse Stadsschouwburg gekomen.

Opvallend was het ontbreken van grote namen. Geen Kopland, Enquist of Campert. Hadden zij niet ingestuurd of waren ze in de voorrondes gesneuveld? Niemand die het wist, want alle gedichten werden anoniem beoordeeld.

De formule is overgenomen uit Engeland, waar jaarlijks duizenden mensen gedichten insturen naar diverse prijzen. Niemand had verwacht dat ook poëzieschrijvend Nederland zo massaal zou reageren. Een opgetogen Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Poëzieclub, riep triomfantelijk: ‘Het volk van Vondel heeft het volk van Shakespeare verslagen!’

Dichters die hoopten door Gerrit Komrij te worden ontdekt, moesten hun verwachtingen enigszins bijstellen. De eerste selectie werd gemaakt door inderhaast geronselde studenten Nederlands die de gedichten aan de hand van vragenformulieren beoordeelden. Zij brachten de bulk terug tot duizend gedichten.

Vervolgens gingen twee ervaren poëziecritici, Rob Schouten en Erik Lindner, aan de slag. Zij reduceerden de stapel tot de top-100, die nu in boekvorm is verschenen. Alleen deze honderd gedichten heeft de jury te zien gekregen.

Dat bij een dergelijke procedure schoonheidsfoutjes onvermijdelijk zijn, werd ruiterlijk toegegeven. Zo bleek achteraf dat een alom gerespecteerd dichter als Menno Wigman zelfs niet door de eerste selectie was gekomen.

De huidige Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr beklemtoonde dat de wedstrijd voor veel beginnende dichters een soort coming-out moet zijn geweest. Als je zoveel geld met een gedicht kunt winnen, ‘is het immers niet erg om gedichten te schrijven’.

De winnaar liet doorschemeren dat proza voor hem toch belangrijker is dan poëzie. Met zijn korte verhalen won Gerwin van der Werf al verscheidene wedstrijden. Zijn eerste roman, Gewapende man, verschijnt dit jaar bij uitgeverij Contact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden