School stapt naar politie om bangalijst

De oproep van politiekorpsen aan meisjes om aangifte te doen als ze op een bangalijst staan, was niet aan dovemansoren gericht. Bij de politie in Middelburg hebben tien meisjes inmiddels een klacht ingediend en in Meppel stapte zelfs een middelbare school naar de politie vanwege het maken en verspreiden van een zogeheten bangalijst.

Dolf Hendriks
RSG Stad en Esch Beeld stadenesch.nl
RSG Stad en EschBeeld stadenesch.nl

Gisteren verscheen een bangalijst met leerlingen van RSG Stad en Esch op Twitter. Hierop stonden de namen van twintig meisjes. De scholengemeenschap stuurt de ouders van haar leerlingen een brief over de bangalijst.

De politie adviseerde de school om de getroffen leerlingen en hun ouders aangifte te laten doen van smaad. 'We hebben iedereen meteen geïnformeerd', zegt locatiedirecteur Muriëlle Springer. 'Ook andere scholen in Meppel waarvan leerlingen op de lijst stonden.'

'De grootste sletten'
Een bangalijst, een nieuw fenomeen onder jongeren, is een overzicht van meisjes die, volgens de opstellers van de lijst, 'de grootste sletten' zijn. De lijstjes met namen worden via mobiele telefoons en internet verspreid.

Banga betekent in straattaal 'hoer' of 'slet'. Ook wordt de vermelding soms vergezeld van foto's en omschrijving van de seksuele handelingen die een meisje zou verrichten en hoe 'makkelijk' ze is. In veel gevallen zijn de 'slettenlijstjes' fictief, en hebben meisjes geen enkele aanleiding gegeven.

Hoewel een lijstje met namen op zich een oud verschijnsel is, is de impact van de digitale variant veel groter. De lijstjes waren meestal voorgoed rond op internet, en slachtoffers worden jaren na dato nog geconfronteerd met hun 'notering'.

Strafbaar
Volgens de politie is het verspreiden van een bangalijst dan ook smaad en laster, en dus strafbaar. Verschillende korpsen hebben op Twitter een link geplaatst naar de jongerenwebsite van de politie. Daarop staat uitgelegd hoe meisjes aangifte kunnen doen en wat voor bewijsmateriaal ze kunnen aandragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden