Schoenen van Jan Siebelink

Ik wist het van tevoren: het moet raar lopen wil ik dit weekend geen schoenen kopen. Ik was in Parijs, met mijn uitgever en goede vriend Robbert Ammerlaan....

Caspar Janssen

De winkel zelf, Fausto Santini heet die, is ook heel bijzonder. Alle schoenen zitten in bleekgroene dozen en die zitten weer in uittrekbare stellingen. Echt heel chic. In de andere etalage stond een geheel doorzichtige schoen van kunststof, met visdraad genaaid. Schoenen van 4000 euro. Daar kan ik genietend naar kijken.

Mijn schoenen, ja, die kosten meer dan duizend euro. Tegenover mijn vader en moeder voel ik me wel schuldig. Maar deze schoenen zijn zo geraffineerd. En ik heb er nu het geld voor. Dat dandy-achtige zit wel in mij. Ik heb À Rebours van J.K. Huysmans, de bijbel van de decadentie, nog vertaald voor wijlen Johan Polak. Ik was soberheid en armoede gewend, de hoofdpersoon uit À Rebours is schatrijk en trekt zich terug in weelde, temidden van schilderijen van Gustav Moreau. Zo moet het leven zijn, dacht ik, toen ik dat boek voor het eerst las.

Ik heb meer bijzondere schoenen. Pas nog kreeg ik van mijn vriend Klaas Gubbels, de schilder, schoenen van ontwerper Jan Jansen cadeau. Op die schoenen lopen de drie primaire kleuren, blauw, geel en rood, in elkaar over. 'Unieke schoenen', volgens mijn speciale schoenmaker in Bennekom.

Ik hou ook van mooie colbertjes. Ik verkleed mij wel acht keer op een dag. Ik ben nogal nerveus. Mijn vrouw klaagt er wel eens over: weer andere schoenen, weer een ander jasje. Ook als ik ga schrijven doe ik nette, specifieke kleren aan.

Vanavond draag ik mijn decadente schoenen op een voorleesavond in Rijssen, de plaats waar de SGP voor het eerst niet in het college komt. Ik zal de tafel die klaarstaat wegschuiven. Want ik wil intiem zijn met het publiek, ik wil dat de mensen mijn prachtige schoenen zien.

Caspar Janssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden