Review

Schitterende cast brengt onbekende opera van Vivaldi

Een schitterende cast brengt deze onbekende, slechts deels bewaard gebleven opera van Vivaldi. De kroon op de middag is voor het orkest, onder leiding van Marcon.

De Italiaanse dirigent Andrea Marcon.Beeld Deutsche Grammophon

Als de onbekende opera Catone in Utica ons één ding leert, is het dit: uiteindelijk draait alles om liefde. Om de vaderliefde van de Romeinse senator Catone, die zelfs sterker is dan zijn haat jegens Julius Caesar. Om de liefde van zijn dochter Marzia voor haar vaders aartsvijand. Het opmerkelijkst is de liefde van Julius Caesar. Hij wil zelfs zijn rijk delen met Catone, als hij maar met Marzia kan zijn.

Antonio Vivaldi, componist van het maar gedeeltelijk bewaard gebleven werk, scheurt met de power van een Ferrari door de recitatieven, maar leent voor het schilderen van zijn personages het tijdloze palet van Giotto. Dat kleurt zich in de hartverscheurendste tinten bij de confrontatie tussen vader en dochter. Als hij haar woedend verstoot, staat voor haar de tijd stil. 'O Dio', klaagt ze, 'Pietà', en haar tempo is zo veel trager dan dat van Catone, dat je het gevoel krijgt dat de wortels van haar bestaan worden afgesneden.

Barokhelden

Die wanhoopskreten komen uit de keel van Francesca Ascioti, een jonge Italiaanse mezzosopraan. Ze is een van de opvallendste stemmen in de schitterende cast die de ZaterdagMatinee bij elkaar heeft gebracht. Terecht staat ze zij aan zij met barokhelden als Carlos Mena (countertenor), Roberta Invernizzi (sopraan) en Ann Hallenberg, de Zweedse mezzo die de grilligste coloraturen en de halsbrekendste sprongen een schijn van vanzelfsprekendheid meegeeft. De rol van Catone is voor de Spanjaard Emiliano Gonzalez Toro, een tenor met een vlezig, vaderlijk geluid. Opvallend krachtig zingt de Duitse sopraan Anett Fritsch. Zij laat een geloofwaardige krijgsheer Julius Caesar aantreden tegen Catone.

De kroon op de middag is voor La Cetra, het barokorkest uit Basel, dat met Andrea Marcon als schipper alle emotionele stormen bedwingt.

Catone in Utica, Zaterdag Matinee Vivaldi Solisten, La Cetra - Barock-orchester Basel o.l.v. Andrea Marcon. 6/2, Concertgebouw, Amsterdam


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden