Schilderijen Vermeer zorgen voor 'uitzonderlijke drukte' in het Louvre

De tentoonstelling van schilderijen van Johannes Vermeer in het Louvre is een ongekend succes. Woensdag trok de expositie al negenduizend bezoekers, een record voor het museum.

Het Melkmeisje van Vermeer hangt in het Louvre, Parijs Beeld epa
Het Melkmeisje van Vermeer hangt in het Louvre, ParijsBeeld epa

'Vermeer is het slachtoffer van zijn eigen succes', kopte Le Figaro. Wachtrijen zijn eindeloos, kaartjes op internet al uitverkocht tot eind mei, bezoekers verdringen zich voor de kleine schilderijen van de 'sfinx van Delft'.

Het toerisme in Parijs heeft een flinke klap gekregen door de aanslagen van 2015. Vorig jaar trok het Louvre 15 procent minder bezoekers dan het jaar daarvoor. Vermeer was de blockbuster-tentoonstelling die buitenlandse toeristen moest teruglokken naar het museum. Op de expositie worden twaalf schilderijen van Vermeer getoond, in combinatie met werken van tijdgenoten als Pieter de Hooch, Jan Steen en Gerard Dou. De Franse pers was uiterst lovend.

'Vermeer, grootmeester der raadselen', schreef Le Monde. 'Een opmerkelijke expositie laat zien hoe uniek de Nederlandse schilder was, ten opzichte van zijn tijdgenoten.' Vermeer liet zich inspireren door andere schilders, oordeelde Le Parisien, maar stak er met kop en schouders bovenuit: 'Zijn licht straalt overal.'

Zal Vermeer de buitenlanders laten terugkeren naar het Louvre, vroeg Le Parisien zich nog af. Die opzet is dermate goed geslaagd dat het museum nu bijna bezwijkt onder de toestroom. Onder de piramide speelden zich vrijdag chaotische taferelen af, schreef Le Figaro. Bezoekers zonder kaartje werden meteen naar huis gestuurd. Maar ook de mensen die op internet een ticket hadden aangeschaft, moesten vaak uren wachten.

Exterieur van Musee du Louvre waar het melkmeisje van Johannes Vermeer in een tijdelijke tentoonstelling zichtbaar is. Beeld anp
Exterieur van Musee du Louvre waar het melkmeisje van Johannes Vermeer in een tijdelijke tentoonstelling zichtbaar is.Beeld anp

De kaartjes waren per dag verkocht, zonder aanduiding van een nader tijdstip. Daardoor ontstond een enorme opstopping voor de hall Napoléon, waar slechts 250 mensen tegelijk in kunnen. Om de drukte enigszins het hoofd te bieden, kregen de bezoekers ter plekke een tijdstip toebedeeld. Ook dat verliep niet altijd even soepel. Le Figaro beschreef hoe een Frans echtpaar uit de provincie pas om 16 uur terecht kon, precies het tijdstip waarop hun trein naar huis vertrok.

Het Louvre spreekt van 'uitzonderlijke drukte'. Hoewel het museum toch wel iets gewend is, lijkt het totaal overvallen door de toeloop. Het Louvre studeert nu op mogelijkheden om de mensenstroom beter te reguleren, bijvoorbeeld door mensen met een ticket via internet een tijdstip te laten afspreken. Ook overweegt het museum de tentoonstelling 's avonds te openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden