Schilderij van graffitikunstenaar Basquiat voor recordbedrag van 110 miljoen dollar geveild

Een schilderij van Jean-Michel Basquiat heeft vrijdag een recordbedrag van 110,5 miljoen dollar (99 miljoen euro) opgeleverd tijdens een veiling bij Sotheby's in New York. Daarmee is het doek, Zonder titel uit 1982, het duurste Amerikaanse werk ooit.

Het naamloze kunstwerk van graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat stelt een gekleurd doodshoofd voor. Beeld afp

De koper is de 41-jarige Japanse confectiemiljardair Yusaku Maezawa, die zelf op Instagram bekend maakte dat hij de nieuwe eigenaar is. Maezawa, oprichter van de online modewinkel Zozotown, wil het werk van Basquiat tentoonstellen in een nieuw privémuseum. Vorig jaar had hij al een recordprijs betaald voor een ander werk van Basquiat, een groot zelfportret van de kunstenaar als duivel. Daarvoor had de Japanner 57,3 miljoen dollar (50 miljoen euro) neergeteld.

Maezawa werd vrijdag eigenaar van nog een Basquiat na een spannende biedingstrijd met een kunsthandelaar die een klant vertegenwoordigde. De opbrengst van het doek was vooraf ingeschat op 60 miljoen dollar, maar het werd afgehamerd op 98 miljoen dollar, waarbij nog 12,5 miljoen dollar provisie komt.

Met de eindprijs van 110,5 miljoen dollar is het schilderij het op vijf na duurst geveilde werk ooit. De hoogste prijs werd in 2015 tijdens een veiling betaald voor Les Femmes d'Alger ("Version O") van Pablo Picasso: 179,4 miljoen dollar. Voor een aantal kunstwerken is nog veel meer betaald, maar dat waren onderhandse verkopen.

Door de hoge opbrengst is Basquiat 'op hetzelfde niveau gekomen als Francis Bacon en Pablo Picasso', zei de kunsthandelaar Jeffrey Deitch, die als een kenner van het werk van de Amerikaanse kunstenaar geldt.

Jerry en Emily Spiegel

Zonder titel, een werk van 183,2 bij 173 centimeter dat een woest geschilderde schedel toont, was in 1984 op een veiling gekocht voor 19 duizend dollar (omgerekend 27 duizend euro) door de Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Jerry Spiegel en zijn vrouw Emily, die beide in 2009 zijn overleden. Zij hadden een grote en veelgeprezen kunstcollectie aangelegd die na hun dood naar hun dochters Pamela Sanders en Lise Spiegel Wilks is gegaan.

De eerste verkoopt momenteel via veilinghuis Christie's meer dan honderd werken uit de collectie van haar ouders. Deze week werden daarvan 25 stuks geveild, die tezamen 116 miljoen dollar (104 miljoen euro) opbrachten. Het schilderij van Basquiat dat vrijdag voor 110,5 miljoen dollar werd verkocht, was eigendom van de andere dochter.

Jean-Michel Basquiat werd in 1960 geboren in Brooklyn, New York. Zijn vader was afkomstig uit Haïti, de voorouders van zijn moeder kwamen uit Puerto Rico. Basquiat begon als graffiti-artiest en zou begin jaren tachtig uitgroeien tot een veelgevraagd kunstenaar. Hij overleed in 1988 aan de gevolgen van een overdosis drugs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.