Schilderij Toorop naar familie eigenaar

De Zeeuwse Museumstichting moet het schilderij Gebed voor de maaltijd van de hand van Jan Toorop afgeven aan de erfgenamen van de voormalige eigenaar....

ANP

De erfgenamen zullen het werk daarnaast, als ze het de komende tien jaar willen verkopen, eerst moeten aanbieden aan de stichting. Dat is het oordeel van de Restitutiecommissie, die adviseert over claims op roofkunst. De commissie oordeelde in een geschil tussen de kleinkinderen van de joodse eigenaar die het bezit van het schilderij omstreeks 1938 verloor en de stichting, die het schilderij in 1981 aankocht.

Het schilderij was oorspronkelijk van de joodse zakenman en kunstverzamelaar Ernst Flersheim in Frankfurt am Main. Hij vluchtte voor de anti-joodse maatregelen van het nazibewind in Duitsland. In of omstreeks 1938 is een in Duitsland achtergebleven hoeveelheid kunstwerken uit de collectie-Flersheim geconfisqueerd door de Gestapo. Hieronder bevond zich ook Gebed voor de maaltijd.

Er was dus sprake van onvrijwillige bezitsverlies van Flersheim, aldus de commissie. De Museumstichting kocht het te goeder trouw voor 150.000 gulden. Genoemde 121.500 euro is het geïndexeerde bedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden