NieuwsBruikleen Rijksmuseum

Schilderij Cimon en Pero van Willem Drost uitgeleend aan Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de Rembrandt-leerling Willem Drost in langdurig bruikleen gekregen. Het schilderij Cimon en Pero, uit ca. 1655, is afkomstig en eigendom van de Broere Charitable Foundation.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het schilderij Cimon en Pero (ca. 1655-1657) van Willem Drost in bruikleen van de Broere Charitable Foundation. Beeld Rijksmuseum
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het schilderij Cimon en Pero (ca. 1655-1657) van Willem Drost in bruikleen van de Broere Charitable Foundation.Beeld Rijksmuseum

Het is het tiende kunstwerk dat deze stichting aan het Rijksmuseum heeft uitgeleend. Het hangt inmiddels op de eregalerij.

Van de jonggestorven schilder en graficus Willem Drost (1633-1659) zijn 41 werken bekend. Hij was rond 1650 enige tijd een leerling van Rembrandt, maar vertrok daarna naar Italië. Het schilderij Cimon en Pero is geschilderd in Venetië. Het beeldt het klassieke verhaal uit van Cimon die, veroordeeld tot de hongersdood, door zijn dochter Pero in leven wordt gehouden: ze geeft haar vader in de gevangenis stiekem de borst. Ook bij andere schilders is de legende een geliefd onderwerp, zoals Rubens en Verspronck.

De bruikleengevers zijn geen onbekenden in de Nederlandse kunstwereld. De Broere Charitable Foundation werd in de jaren tachtig in het leven geroepen door de, inmiddels overleden, Nederlandse broers Jacobus en Bastiaan Broere. Ze vergaarden hun kapitaal in de scheepsrederij en olieopslag. In 2000 richtte de stichting The Vincent Award op, een tweejaarlijkse prijs voor Europese schilderkunst, die eerst in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, later in het Amsterdamse Stedelijk en nadien in het Kunstmuseum Den Haag werd uitgereikt, voor het laatst in 2014.

Tegelijk leent de stichting kunstwerken uit aan Nederlandse musea. Zo heeft Kunstmuseum Den Haag een aantal bruiklenen van internationale hedendaagse kunstenaars en het Rijksmuseum van schilders als Gerrit van Honthorst, Willem van de Velde, Jaochim Wtewael en Jacob Jordaens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden