Schiethelden gaan lang mee

Actiehelden zijn ook op gevorderde leeftijd niet van het doek te branden...

Twaalf jaar nadat hij als John McClane afrekende met een geflipte bommenlegger in Die Hard With a Vengeance , keert Bruce – Yippee-ki-yay! – Willis deze week terug in de bioscopen als terroristenbestrijder in Die Hard 4: Live free or die hard. Tijdens de opnamen raakte de 52-jarige acteur bedolven onder de blauwe plekken en viel hij flauw, maar niettemin doen er al geruchten de ronde over een Die Hard 5. In een interview met de Franse pers zei Willis daar wel voor te voelen. ‘Een vervolg moet wel binnen vijf jaar gemaakt worden. Het zou belachelijk zijn om als 60-jarige nog door de straten te rennen en over het beton te stuiteren.’

Worden Hollywood-actrices zo rond hun 40ste afgeschreven, van de actiehelden uit de jaren tachtig is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Ondanks het succes van jonge metromannen als Brad Pitt en Orlando Bloom heeft het publiek er kennelijk ook behoefte aan om macho’s van weleer nog eens in actie te zien. Bestaat er een nostalgisch verlangen naar de tijd dat de man zich niet pratend, maar vechtend een weg door de wereld baande? Er zijn in elk geval geen aanwijzingen dat al die variaties op een thema een ouder publiek trekken.

De zesde Rocky was begin dit jaar een succes. Daarin zagen we de 60-jarige Sylvester Stallone als de afgeschreven bokser Rocky Balboa nog één keer de ring ingaan. Zeventien jaar na het volgens fans teleurstellende slot van Rocky V, wilde de Italian Stallion een waardige afsluiting van de reeks. Er wordt ook de laatste hand gelegd aan het slot van dat andere succesnummer, Rambo; première volgend jaar.

Deze week doken ook de eerste setfoto’s op van de bijna pensioengerechtigde Harrison Ford, die bezig is aan de opnamen van Indiana Jones 4. Hij beweert in zijn rol van avontuurlijke archeoloog niet gehinderd te worden door zijn 64 levensjaren.

Grote achterblijver in deze opleving is Arnold Schwarzenegger, die zijn Terminator-adagium I’ll be back voorlopig in de wind slaat. De revival van Stallone deed de geruchten over een eventuele Terminator 4 flink oplaaien. Paparazzifoto’s van een half ontblote Arnie laten zien dat hij nog wel een paar hormoonkuren en trainingsuurtjes verwijderd is van een comeback als de moordende robot. Maar Schwarzenegger stort zich vooralsnog liever op het gouverneurschap van Californië dan op de sportschool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden