Scheve toren van Pisa krijgt een paar bretels

Twee staalkabels van elk 103 meter lang zullen als reusachtige bretels de toren van Pisa iets omhoog trekken. De onvermijdelijke polemiek over deze provisorische reddingsoperatie voor de overhellende toren is al begonnen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De bretels worden bevestigd aan een stalen korset dat op 22 meter hoogte wordt aangebracht aan de onderkant van de tweede loggiagalerij. De kabels, zo dik als een stevige mannenarm, zullen twee meter over een huizenrij gaan en bevestigd worden aan een betonnen basis. Met de aanleg daarvan is net begonnen.

Italiës beroemdste toren is 55 meter hoog. Hij helt 5,5 graad over. Ieder jaar komt daar 1,2 millimeter bij. De tegenwichten aan de kabels moeten de toren een halve graad oprichten, dat is veertig centimeter.

Terwijl de kabels hun werk doen, wordt de ondergrond onder het wegzakkende deel versterkt. Daardoor zal het bouwwerk na het weghalen van de kabels niet meer terugvallen in zijn oude hellende stand. Dankzij die gewonnen veertig centimeter zal het eeuwen duren voordat de toren opnieuw in gevaar komt.

Sinds begin 1990 mogen de toeristen niet meer de scheve toren op. Zo schielijk als werd besloten het acht eeuwen oude monument te sluiten, zo lang duurde het voordat een definitief reddingsplan op tafel lag. Politieke en financiële problemen veroorzaakten extra vertraging. De heropening is steeds uitgesteld. Ook voor de miljoenen toeristen die in het kerkelijke jubeljaar 2000 naar Pisa komen, zal de toren gesloten zijn.

Als noodmaatregel werd op de basis van de omhoog gekomen kant een 830 ton zwaar tegenwicht gestapeld van loden blokken, terwijl de toren aan de onderkant werd ingesnoerd met staalkabels. De internationale torencommissie denkt dat het plan om het fundament op grote diepte aan staalkabels te verankeren, door de bretels-operatie overbodig wordt. Deze commissie is de achttiende reddingsploeg in de geschiedenis van de toren. De vorige zeventien hebben alleen gepraat.

Het project van de torencommissie roept grote weerstand op. Twee boeken en een Internet-site voorspellen de val van de toren. Het actiefst roert zich de club Artwatch International van de Amerikaanse kunsthistoricus James Beck, een oude vijand van de in Italië uitgevoerde restauraties. Beck vindt de dure noodoperaties alleen maar schadelijk en de stalen bretels gevaarlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden