Scherpe tv zit zonder beeld

Het WK voetbal in Duitsland had de grote trekker moeten worden voor hdtv – tv met een scherp digitaal beeld....

Voor duizenden klanten van UPC blijft de televisie van de toekomst nog even toekomstmuziek. Het kabelbedrijf heeft een klantenstop afgekondigd voor zijn hdtv-dienst. ‘We moeten eerst nog wat verbeteringen aanbrengen’, zegt woordvoerder Mark Zellenrath.

UPC weigert te spreken van een flop, hoewel de kabelaar zijn aanbod van high definition-televisie al vorig jaar herfst met veel fanfare aankondigde. Het gisteren geëindigde wereldkampioenschap voetbal had de aftrap moeten geven voor de introductie van hdtv, wat een scherper, kleuriger en gedetailleerder televisiebeeld belooft. Maar enkele honderden kijkers – en volgens sommige berichten vooral UPC-werknemers – hebben het WK in hdtv kunnen zien.

En wat er was te zien was soms niet om over naar huis te schrijven, geeft UPC toe. Op de website YouTube.com zijn opnamen te bewonderen die een Helmondse abonnee schoot van het duel Ghana - Italië op zijn breedbeeld-toestel met hdtv. Er vielen blokken uit het tv-beeld weg, of dat bevroor, terwijl het geluid doorliep.

UPC begon vorige maand al gas terug te nemen. Marketing-directeur Erik-Jan Gelink opperde op een bijeenkomst in Hilversum dat door de media ‘hdtv is gehypet’. Gelink ontkende dat UPC het WK voetbal als breekijzer voor de nieuwe technologie had bestempeld. Het bedrijf zou een kleinschalige introductie nastreven, zoals bij alle nieuwe diensten. ‘We willen niet meteen bij Kassa zitten.’ In consumentenrubrieken was al geklaagd over de kwaliteit van hdtv.

Concurrent Essent lijkt zijn zaakjes beter voor elkaar te hebben gehad. ‘Er zijn 25 duizend kastjes voor hdtv verkocht – precies volgens planning’, zegt woordvoerder Jeroen Brouwers. ‘We zijn hartstikke tevreden.’ Toch had ook Essent startproblemen. Vlak voor het begin van het voetbalfestijn kon de producent van de hdtv-decoders, Samsung, niet aan de vraag voldoen. ‘De fabriek draaide op halve kracht, omdat Samsung de kastjes handmatig controleerde’, aldus Brouwers.

Ook de kijkers van Essent hebben nog wel wat te wensen. Het wisselen van kanaal gaat nog langzaam, geeft Brouwers toe. ‘Er zit drie seconden tussen. Gelukkig kunnen we de kastjes op afstand, via de kabel, herprogrammeren.’

UPC wijt de falende techniek onder meer aan de late beslissing van de publieke omroep om de WK-beelden in hdtv-kwaliteit door te geven. ‘We sloten ook pas vorig najaar het contract met Philips voor de levering van de decoders’, zegt Zellenrath.

Hoofdredacteur Frits Kraefft van het vakblad DigitalMovie maakt korte metten met dat argument. ‘Het is allemaal niet zo nieuw. De techniek stamt al uit de vorige eeuw.’ Wat de kabelaars wel parten heeft gespeeld, is dat de codering van de beelden op het laatste moment is gewijzigd. De beelden worden digitaal ‘ingedikt’, zodat de kabelaars meer kanalen in hdtv kunnen uitzenden. Omdat er een andere ‘afslankmethode’ werd gekozen, moesten de fabrikanten hun plannen omgooien.

Volgens Kraefft hebben de makers van televisies wel goed geboerd. In de week voor het WK lag de verkoop van platte toestellen, 200 procent hoger dan daarvoor. Dit jaar zullen er 900 duizend hdtv-tv’s worden verkocht, schat marktonderzoeker GfK – 88 procent meer dan in 2005.

Kraefft meent dat de industrie toch duidelijk hét moment heeft gemist. Volgens hem is er voor de tv-kijker voorlopig geen aanleiding meer om hdtv aan te schaffen. ‘Er is nauwelijks aanbod aan zenders. Het wachten is op het volgende grote sportevenement, zoals de Winterspelen.’

UPC wil niet zeggen of het bedrijf dan wel klaar is om hdtv op grote schaal aan te bieden. ‘We hebben wel een datum op het oog, maar die houden we nog even voor ons. Om teleurstelling te voorkomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden