Schenking archief aan Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is in het bezit gekomen van het archief van Anna Bergman, een vriendin van de schilder Piet Mondriaan....

Rob Gollin

Anna was een zus van de met Mondriaan bevriende koffiehandelaar Cornelis Bergman. Volgens directeur Eva Kleeman van het Mondriaanhuis bevatten de nu opgedoken brieven geen concrete aanwijzingen dat de schilder met haar een relatie onderhield die verder ging dan gewone vriendschap. ‘Maar er moet wel meer zijn geweest.’ Mondriaan – geregeld omringd door vrouwen – en Bergman zijn beiden ongetrouwd gebleven.

Het museum is opgetogen over de schenking. Over de vriendschap was tot dusver weinig bekend. Ook zijn in fotoalbums handgeschreven aanwijzingen te vinden over het kleurgebruik in de schilderijen.

Van groot belang acht het museum de eerste versie van twee artikelen die Mondriaan in 1934 schreef in zijn Parijse atelier, getiteld L’art nouveau, la vie nouvelle en La vraie valeurs des oppositions. Pogingen om deze na zijn dood in 1944 te laten publiceren liepen op niets uit. De stukken, waarin hij pleitte voor kunst die de mensheid moest voorbereiden op een nieuwe politieke en maatschappelijke orde zonder haat en egoïsme, werden gezien als een ‘testament’ van de schilder. Pas in 1956 verschenen ze, vertaald in het Engels, in New York in een bundel. Volgens Kleeman is veel herschreven. ‘Maar de intentie is overeind gebleven’.

Mondriaandeskundige Hans Janssen, conservator in het Haags Gemeentemuseum, noemt de schenking ‘interessant’. ‘Tot nu toe levert elke brief of foto van Mondriaan die boven water komt wel iets interessants op, op zijn werkwijze bijvoorbeeld, of eventuele verkopen.’

Het gros van Mondriaans nalatenschap bevindt zich overigens bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag.

Het Mondriaanhuis zal het archiefmateriaal in de loop van volgend jaar tentoonstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden