Scheiding Pitt en Jolie: het einde van een popcultureel fenomeen

Ruim een decennium lang waren ze de ultieme droom van de wereldwijde showbizzpers: het acteursechtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie. Een moderne versie van Hollywoods beroemdste koppel Elizabeth Taylor en Richard Burton. Maar nu blijkt het sprookje toch over: Jolie heeft maandag een echtscheiding van Pitt aangevraagd.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Angelina Jolie en Brad Pitt. Beeld epa
Angelina Jolie en Brad Pitt.Beeld epa

Al waren Pitt en Jolie uiteraard veel meer dan dankbare onderwerpen van celebrity-roddels en filmnieuwtjes. Samen waren ze Brangelina, een mediahype, een popcultureel fenomeen, een label voor de schijnwereld van glitter en glamour waarin twee mooie sterren versmelten tot één schitterend geheel. Dat is nu voorbij.

Natuurlijk is het niet de eerste keer dat het nieuws opduikt van een mogelijke scheiding van de twee Hollywoodacteurs die in 2005 voor elkaar vielen op de set van Mr. & Mrs. Smith. Nu eens zou Pitt de relatie op springen hebben gezet door overspelig te zijn met zijn ex-vrouw Jennifer Aniston. Dan was hij weer te intiem op een feestje met zangeres Selena Gomez. Of bleek de jaloezie van Jolie op Pitts vrouwelijke tegenspeelsters de oorzaak van scheuren in de stormachtige relatie. Neem recentelijk de Franse actrice Marion Cotillard in de film Allied.

Elke rimpeling in de relatie van het glamourpaar was dankbaar voer voor showbizzbladen en online celebrity-rubrieken. Niet samen op een première of prijsuitreiking? Het was steevast aanleiding voor speculaties. Jolies besluit om uit voorzorg tegen kanker haar beide borsten weg te laten halen? Het leidde tot de openlijke vraag of Pitt wel kon leven met de persoonlijke demonen van zijn elf jaar jongere partner.

Atypisch

Hoezeer Jolie en Pitt krampachtig hun best deden hun gezamenlijke privéleven geheim te houden, de media bleven erover berichten. De ene keer stond Jolie, die wereldberoemd werd door haar rol als rondborstige actieheldin Lara Croft, centraal. Haar twee eerdere huwelijken, haar bekentenis biseksueel te zijn of haar werk als Speciaal Gezant van de Verenigde Naties. De andere keer was Pitt weer in het middelpunt. Het wietgebruik van de acteur of zijn geflirt, voor de meesten is hij altijd de eye-candy uit Thelma & Louise gebleven, waren onderwerp van roddelrubrieken.

Maar het liefst ging het natuurlijk over Jolie en Pitt samen. Wat was het dat Brangelina specialer maakte dan bijvoorbeeld andere mediagenieke stellen als Kimye (Kim Kardashian en Kanye West) of Bennifer (Ben Affleck en JLO)?

Misschien was het wel de manier waarop Hollywoods gouden koppel bij elkaar kwam - Pitt was toen nog getrouwd met actrice Jennifer Aniston. Of het feit dat Pitt en Jolie pas twee jaar geleden besloten hun relatie officieel te maken en elkaar in Frankrijk het jawoord gaven. Bovendien was Brangelina atypisch door naast drie eigen kinderen ook nog eens drie kinderen te adopteren uit exotische landen.

The Disso Queen

Als reden voor de scheiding geeft Jolie nu 'onoverbrugbare verschillen' op. Nieuwssite TMZ, die de primeur van het scheidingsnieuws naar buiten bracht, weet te melden dat Jolie daarmee zou doelen op de opvoeding van hun zes kinderen. Jolie zou volgens TMZ daarom willen dat de kinderen bij haar blijven wonen.

De actrice wil geen co-ouderschap. Pitt krijgt wat Jolie betreft een bezoekregeling voor Maddox, Pax, Zahara, Shiloh en de tweeling Knox en Vivienne. De ontbinding van Brangelina belooft dus net zo'n dankbaar media-onderwerp te worden.

Vooral nu blijkt dat Jolie echtscheidingsadvocate Laura Wasser in de arm heeft genomen. Wasser staat in Hollywood bekend als 'The Disso(lving) Queen', omdat ze veel beroemde stellen bijstaat bij hun breuk. Zo is Wasser ook de advocaat van acteur Johnny Depp, die in een scheiding is verwikkeld nadat hij zijn partner Amber Heard zou hebben mishandeld. Een affaire die Hollywood al maanden bezighoudt.

'Dit besluit is genomen voor de bestwil van het gezin', verklaarde Wasser de echtscheidingsaanvraag van Jolie tegenover Amerikaanse media. 'Ze zal verder geen commentaar geven en vraagt om het gezin op dit moment haar privacy te gunnen.'

In het geval van Brangelina lijkt dat een haast onmogelijk verzoek.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden