'Schaduwcommissie’ bepleit subsidie voor ensembles

De ‘schaduwcommissie’ voor de podiumkunsten vindt dat het Asko Schönberg ensemble, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir thuishoren in de zogeheten basisinfrastructuur....

ANP

De commissie roept minister Ronald Plasterk van Cultuur op de ensembles hierin op te nemen. Dat is maandag bekendgemaakt.

De ‘schaduwcommissie’ is opgericht door de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden om de subsidiebeschikkingen van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) over te doen. Het fonds besloot eind augustus de subsidies voor Asko Schönberg en het Nederlands Kamerkoor drastisch te verlagen en die voor het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir te schrappen. De schaduwcommissie van deskundigen moest aantonen dat de commissie Muziek van het fonds haar werk niet goed had gedaan.

Overhaast
Volgens de schaduwcommissie zijn de drie ensembles het slachtoffer geworden ‘van een overhaast geïntroduceerd en in onvoldoende mate overdacht nieuw subsidiëringsstelsel’. Daarna volgde ‘een tweede ongelukkige ontwikkeling: de boegbeelden van het Nederlandse kunstleven werden om onbegrijpelijke redenen niet in de basisinfrastructuur ondergebracht’.

Vervolgens kwamen de ‘desastreuze beschikkingen’, aldus de commissie. ‘Door deze gang van zaken dreigen de ensembles te worden gemarginaliseerd, met als gevolg dat relevante delen van het repertoire in Nederland niet meer of niet meer op topniveau zullen worden uitgevoerd.’

Het NFPK is het nieuwe cultuurfonds voor muziek, dans en theater in Nederland. De grootste gezelschappen zitten echter in de basisinfrastructuur en vallen daarmee rechtstreeks onder het ministerie van OCW.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden