Schaatsseizoen onmisbaar voor liefhebber

Titel: Schaatsseizoen 2004-2005...

Bert Wagendorp

Technische details: 448 pagina's met veel foto's, prijs 21euro, niet verkrijgbaar in de boekwinkel, alleen via bestelling.Maak 21,00 over op giro 341405 t.n.v. StichtingSchaatsseizoen te Drachten. Niet vergeten naam en adres tevermelden.

Titel komt me bekend voor. Klopt, dit is de 33ste jaargang vanSchaatsseizoen. Voor nummer 1, over het seizoen 1972-1973, slaanverzamelaars elkaar tegenwoordig de hersens in.

Voor wie is Schaatsseizoen bestemd? Voor schaatsliefhebbers,lijstjesminnaars en ijsfetisjisten. En voor journalisten. Dieweten zich geen raad, zonder Schaatsseizoen.

Wie zijn de makers? Een groepje bezielde liefhebbers. Mannenmet een grote drang naar volledigheid en ordening.

Geen vrouwen. Nee, dat is opmerkelijk. Misschien willen zeer geen vrouwen bij hebben omdat die er altijd doorheen pratenals Frank Snoeks de rondetijden doorgeeft of voor het scherm gaanstaan als ze de tussenstand laten zien. Of misschien vindenvrouwen al die cijfertjes gewoon saai.

Korte omschrijving. Hier vind je alle schaatscijfers die eenseizoen in kader zetten, die het rondetijden noteren structuurgeven. Zonder Schaatsseizoen valt een schaatsseizoen gewoon niette behappen. Schaatsseizoen is je Tom Tom in de schaatsjungle.

Wat staat er zoal in? Alles. Althans, alles dat in hetschaatsen in cijfers is te vangen. Records, klassementen,uitslagen en ranglijsten. Maar ook kleine biootjes van debelangrijkste schaatsers, zodat je ten minste weet dat de hobby'svan James Monson (24-5-1975, Winnipeg) wielrennen, waterski,vissen en repareren van auto's zijn.

Even een test. Wat is het Litouws record op de vijf kilometer?Dat is stevig in handen van Keistutis Bulota: 9.41,0. Gevestigdop 4 februari 1928 in Davos.

Wat is Schaatsseizoen op de keper beschouwd? OnmisbaarNederlands cultuurgoed. Ik zou me geen raad weten als die mannenooit besluiten ermee op te houden. Hoogste tijd voor eenstaatscommissie die gaat onderzoeken hoe we dat straks moetenoplossen.

Kopen? Natuurlijk! Winterspelen naderen, eerste wereldrecordszijn gereden. Het wordt een winter om nooit te vergeten. Openhaard aan, mooie wijn uit de kelder en lekker bladeren inSchaatsseizoen: het geluk is binnen handbereik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden