Schaarste gaat aan gamer voorbij

Ondanks terugtrekkende bewegingen van spellenmakers hoeven gamers tijdens de feestdagen niet te treuren. Er zijn nog genoeg opmerkelijke titels overgebleven. Een greep uit het aanbod.

Door Peter van Ammelrooy

Alsof ze ten prooi waren gevallen aan een virus trokken de uitgevers schielijk allerlei veelbelovende titels terug. Opmerkelijk, want in de komende weken boeken ze soms meer dan de helft van hun omzet. Er klonken plausibele uitvluchten, maar de doorslaggevende factor ligt sinds twee weken in de winkel: Call of Duty: Modern Warfare 2. Uit vrees dat de consument alleen oog én geld zou heben voor deze soldatensimulator besloten uitgevers hun kruit droog te houden tot na de feestdagen.

Dat bleek een goede gok. Modern Warfare 2 schoot record na record aan diggelen. Wereldwijd bracht de titel in de eerste vijf dagen 550 miljoen dollar op, 50 miljoen meer dan recordhouder tot dusver, Grand Theft Auto IV. De film Harry Potter and the Half-Blood Prince bracht afgelopen zomer in zijn eerste week maar 394 miljoen op.

Gamers – van casual tot hardcore – hoeven echter niet te treuren, want er zijn nog genoeg opmerkelijke titels overgebleven.

Brütal Legend

De titel ‘meest bizar’ gaat naar Brütal Legend (Xbox 360, PlayStation 3), een mengelmoes van mythologisch avontuur en heavy metal. Roadie Eddie (stem van de doldrieste acteur Jack Black) belandt in dit spel na een val op zijn hoofd in een schimmenrijk waar een stammenstrijd woedt, met een gitaar als strijdwapen.

Herkenbaar in bijrollen zijn hardrockers uit de jaren zeventig, zoals Ozzy Osbourne, Rob Halford (van Judas Priest) en Lemmy Kilmister (Motörhead). De geluidsband is volgepropt met tientallen snoeiharde rocksongs die de strategische knokpartijen begeleiden.

Winterspelen

Geen bloed, maar zweet vloeit er bij Mario & Sonic en de Olympische Winterspelen (Wii, Nintendo DS). Behalve hun mascottes (de loodgieter en de blauwe egel) draven nog een twintigtal bekende figuren uit Nintendo’s en Sega’s stal op voor dit evenement (dat over vier maanden in Vancouver losbarst).

Het kleurrijke gezelschap wedijvert in veertien olympische disciplines, met goedkeuring van het IOC, maar ook in ‘droomevenementen’. Die moeten onder invloed van een overdosis doping zijn bedacht. Zo kunnen spelers tijdens snowboardraces obstakels over het parcours uitstrooien.

Lego Rock Band

De afgelopen jaren werden al de Star Wars-films, Indiana Jones en Batman op de hak genomen in Lego-games. In Lego Rock Band (Xbox 360, PlayStation 3, Wii, DS) treft dit lot de muziekwereld. Iggy Pop, David Bowie, Queen en Blur zijn hiervoor in de beroemde Deense steentjes nagemaakt.

Door de muzikale karaoke heen is een verhaal geweven dat gamers vraagt met een gitaarriff gebouwen op te blazen of een octopus te verjagen. De game telt 45 songs. De lijst is aan te vullen met liedjes van Rock Band 1 en 2 – mits ze ‘geschikt zijn bevonden voor alle leeftijden’.

Forza Motorsport 3

De Audi R8 V10 is voor benzinejunks een natte droom op wielen. Maar zelfs de goedkoopste versie kost 163 duizend euro. Voor het gros van de Audi-fans is de virtuele versie in het racespel Forza Motorsport 3 dus vermoedelijk het hoogst haalbare. Audi-haters hoeven niet te wanhopen, want zij kunnen kiezen uit tientallen andere modellen – 404 stuks om precies te zijn, inclusief verscheidene PC Hooft-tractoren. Er was een tweede dvd nodig om die en honderd nauwkeurig nagebootste racecircuits te bergen.

Rijden schuurt in Forza 3 dicht tegen de werkelijkheid aan, maar er zijn vluchtwegen voor coureurs die te vaak tegen de vangrail knallen. Met een druk op de knop kunnen zij terugkeren naar het punt vlak voor een fatale boem-is-ho.

Assassin's Creed II

Een tijdmachine is ook het centrale gegeven in Assassin’s Creed II (PlayStation 3, Xbox 360, pc), dat de speler terugwerpt naar de 15de eeuw en in een Dan Brown-achtig plot (The Da Vinci Code). Puzzelend, moordend en klauterend over daken in Venetië en Florence neemt de jonge Italiaanse edelman Ezio in stilte wraak op degenen die zijn familie hebben vermoord.

Het spel wekt Italië in de Renaissance met een scherp oog voor detail tot leven. In Assassin’s Creed II kruist de speler het pad van historische figuren als Machiavelli, Lorenzo I de’ Medici en Leonardo da Vinci. Ezio leent de ‘vliegmachine’ die dat genie werkelijk ontwierp.

EyePet

Het opmerkelijkste spel van 2009 is EyePet (PlayStation 3), de moderne uitvoering van de tamagotchi (de ei-wezentjes uit de speelgoedhype van 1996). Het spel wordt geleverd met een camera, die de huiskamer filmt. Die beelden worden versneden met de animatie van een levensecht rondhuppelend knuffeldiertje. Het beestje reageert op bewegingen die je naar de camera maakt.

Met kaarten waarop opdrachten staan of met eigen tekeningen – die het diertje natekent – komen er objecten op het scherm tot leven. Daarmee vertoont de EyePet kunstjes als trampoline springen.

De samensmelting van de echte en de virtuele wereld verloopt nog niet naadloos, maar laat wel zien hoe de gamende toekomst er uit ziet. Net als de tamagotchi van 1996, heeft EyePet constant verzorging nodig. We moeten niet gek opkijken als kinderen de televisie aanzetten omdat ze hun nieuwe troeteldier nog moeten voeren.

Loodgieter op lange latten. (Nintendo) Beeld
Loodgieter op lange latten. (Nintendo)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden