Review

Schaamteloos Minoux gaat voorbij aan navelstaarderij

Een hoog therapeutisch gehalte, maar de kleurrijke vormgeving, humor en muzikale omlijsting tillen het boven navel staarderij uit. Minou Bosua maakt functioneel gebruik van haar eigen schaamteloosheid.

Joris Henquet
null Beeld Janita Sassen
Beeld Janita Sassen

Het duo De Bloeiende Maagden staat bekend om het scheppen van totale theaterchaos, waarin naaktloperij en stunts met allerhande lichaamssappen nooit worden geschuwd. Ook nu Minou Bosua solo gaat zonder haar wederhelft Ingrid Wender, wordt die reputatie hooggehouden. Al na een half uur speeltijd heeft Bosua gepoept en gedoucht op het toneel, om vervolgens lange tijd poedelnaakt haar verhaal te doen. Om haar heen cirkelt de jonge assistent Remy Evers, keurig gekleed in wit overhemd en stropdas, om de boel in het gareel te houden, wat een komisch effect geeft.

undefined

Minoux (****), cabaret.
Van en door Minou Bosua.
Regie: Wannie de Wijn.
16/10, De Kleine Komedie, Amsterdam.
Tournee t/m 21/1.

De schaamteloosheid waarmee Bosua zichzelf presenteert kan hier wel degelijk functioneel genoemd worden, want in de voorstelling wil zij intieme zaken, die we in het dagelijks leven verhullen, bespreken. Het leidt tot een sprankelend en ontroerend zelfportret, waarin Bosua op zeer openhartige wijze onderzoekt waarom ze geen moment alleen durft te zijn, of ze zich nu man, vrouw of toch vooral indiaan voelt, en of ze het zwarte gat waar ze regelmatig in staart ooit kan dichten. Het is theater met een hoog therapeutisch gehalte, maar de kleurrijke vormgeving, humor en muzikale omlijsting tillen het boven particuliere navelstaarderij uit.

Tussen de ontboezemingen door beent ze druk rond om een slaapfeestje te organiseren, waarbij het hele publiek is uitgenodigd. Hoewel iedereen uiteindelijk op zijn stoel mag blijven zitten, wordt publieksparticipatie hier effectief ingezet om een gevoel van saamhorigheid te creëren. Soms moet je door je ongemak heen breken om iets nieuws te ervaren. Minou gaat ons dapper voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden