Scascia's scherpe pen over collega's

Of hij een groot schrijver was, daarover valt te twisten. Leonardo Sciascia was in ieder geval een belangrijk schrijver, een schrijver die een grote rol heeft gespeeld in de naoorlogse geschiedenis van zijn land. Zijn boek Aldo Moro, over de Italiaanse christendemocratische politicus die in 1978 door de Rode Brigades werd ontvoerd en vermoord, werd een bestseller. Als Siciliaan in hart en nieren schreef Sciascia invloedrijke boeken over de maffia (o.a. De dag van de uil en De context), hij bekritiseerde genadeloos kerk en politiek en werd later zelf politicus, eerst voor de communistische partij, vervolgens voor de Partito Radicale.

Edwin Krijgsman
Non-fictie. Leonardo Sciascia. Fine del carabiniere a cavallo. Adelphi; 246 pagina's; euro 23. Beeld
Non-fictie. Leonardo Sciascia. Fine del carabiniere a cavallo. Adelphi; 246 pagina's; euro 23.Beeld

Een groot deel van het oeuvre van Sciascia (1921-1989) is in Nederlandse vertaling verschenen, de laatste jaren bij uitgeverij Serena Libri. Maar er is meer. Onlangs publiceerde Adelphi een prachtige, verzorgde selectie uit Sciascia's verspreide nagelaten essays over het werk van collega-schrijvers.

Fine del carabiniere a cavallo (Het einde van de politie te paard - voor Sciascia het symbool van de (fascistische) orde) is een heerlijk boek. Het beeld van de lezer Sciascia completeert ons beeld van de auteur Sciascia. Zoals Sciascia over Alberto Savinio, broer van de schilder Giorgio de Chirico, schrijft: 'Ik ben erin geslaagd om al zijn boeken te verzamelen. Maar al zijn boeken vormen nog niet 'de hele Savinio': je moeten alle essays en artikelen bijeenbrengen om [...] te beseffen dat hij, na Pirandello, de grootste Italiaanse schrijver van deze eeuw was.' Die laatste zin typeert de stukken in deze bundel mooi: scherpzinnig én enthousiasmerend.

Aan een bundel essays over Italiaanse literatuur zal geen Nederlandse uitgeverij zich wagen. Dat is jammer, want Sciascia biedt een magistraal vergezicht dat reikt tot Pirandello.

Non-fictie. Leonardo Sciascia. Fine del carabiniere a cavallo. Adelphi; 246 pagina's; euro 23.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden