Scabreuze vinylsprookjes op 45 toeren

Met een subtiele mengeling van ironie en berusting vraagt Vic van de Reijt of Ramses Shaffy in de zaal is....

Van onze verslaggever Patrick van den Hanenberg

Prins heeft even daarvoor met zijn uitvoering van Jimmy van Boudewijn de Groot al laten horen dat zingen hem momenteel goed afgaat. Als stand-in van Ramses doet hij er nog een forse schep bovenop, want het is feest in Paradiso, tijdens De Nacht van de 45 Toeren. Het is heel leuk dat Harry Slinger, Huub Stapel en Freek de Jonge er zijn. Maar het is jammer dat Helga er in Paradiso niet is. Wat het was leuk geweest om deze eendagsvlieg uit het Zuiden live over de vlammetjes op haar huid horen zingen. Dertig jaar geleden bracht zij erotiek met een zachte g: 'Jouw handen vinden het weggetje naar mijn hart. Voel je het kloppen?'

Helga staat op nummer 98 in de Top 100 van Nederlandstalige singles, samengesteld door uitgever/Elsschot-specialist en singletjes-freak Vic van de Reijt. Alle klassiekers hebben een plekje gekregen, zoals Ketelbinkie, Zuiderzeeballade en Kom van dat dak af. En omdat de lijst aanvankelijk in Het Parool verscheen, staat Aan de Amsterdamse grachten op nummer één.

Maar de smaak en de verzameling van Vic van de Reijt is zo divers dat rariteiten als Helga, Li-Wang Tai-Fu (gaat weer naar Shanghai toe) van Het Cocktail Trio en de scabreuze sprookjes van Gerard Kornelis van het Reve ruim zijn vertegenwoordigd.

Bij de presentatie van het boek dat rond deze lijst van Nederlands vinyl is samengesteld werd, tot hoorbaar plezier van het grotendeels 45-plus publiek, gekozen voor meezingers. Vic van de Reijt zorgde zelf voor een hartverwarmende versie van Meisjes van Raymond van het Groenewoud. Mieke Stemerdink (het vroegere geluid en gezicht van De Gigantjes) scheurde Oerend hard, en voelde zich zo verdomd alleen. En terwijl tientallen singletjes als sneeuwvlokken op een windstille winteravond boven het podium hingen, zet Harry Slinger Paradiso in de fik met Je loog tegen mij.

Natuurlijk was er een hoofdrol voor Freek de Jonge. Met Bram Vermeulen zorgde hij in 1976 met het eenmalige concert Hoezo jeugdsentiment? voor eerherstel van vergeten repertoire.

Katinka van De Spelbrekers mocht weer en Peter (Sweet Sixteen) werd door hun Walk on the wild side-achtige versie een homo-lied: 'Peter vindt de meisjes dom, kijkt niet naar ze. Want zo is Peter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden