SBS: geen Champions League op nieuw Ziggo-kanaal

Er is geen sprake van dat de nieuw te lanceren open sportzender van Ziggo en Sport1 ook wedstrijden van de Champions League gaat uitzenden. 'Wij zijn de enigen met de Champions League-rechten voor het open net. Dat is exclusief dus hier verandert niets aan', laat SBS donderdagmorgen weten in reactie op het nieuws dat de kabelaar en de betaalzender een nieuwe sportzender beginnen.

Thijs van Soest
Jack van Gelder is het nieuwe boegbeeld van Sport1 en dus ook van het nieuwe Ziggo Sport. Beeld anp
Jack van Gelder is het nieuwe boegbeeld van Sport1 en dus ook van het nieuwe Ziggo Sport.Beeld anp

Sport1 zendt al jaren ook wedstrijden uit de Champions League uit, maar doet dat achter de decoder. De zender is een betaalkanaal en heeft enige tienduizenden betalende abonnees. Voor het 'open net' heeft SBS6 de rechten op het uitzenden van de Champions League. SBS-woordvoerder Jaap Paulsen geeft toe dat er vanmorgen vreemd werd opgekeken van het nieuws: 'Wij dachten inderdaad: dit kan niet, een andere zender kan de Champions League niet ook op een open net uitzenden.'

Ziggo was donderdagmorgen zelf niet voor commentaar beschikbaar. Pas donderdagmiddag liet het weten dat het 'niet op de berichten wil ingaan'. Volgens het AD is het de bedoeling dat Ziggo Sport grotendeels dezelfde sporten als Sport1 gaat uitzenden. Sport1 heeft de rechten van de Champions League, Spaans voetbal, de EK-kwalificatiewedstrijden, golf en Formule 1.

NOS doet Oranje
Voor wat betreft de EK-kwalificatiewedstrijden heeft de NOS de rechten op liveverslagen van het Nederlands Elftal en samenvattingen van de rest. Sport 1 heeft de rechten op het uitzenden van wedstrijden van andere landen en mag Oranje in samenvatting brengen. Op Ziggo Sport zullen mogelijk dus alleen hoogtepunten van de wedstrijden te zien zijn, omdat de meeste rechten voor uitzending op open kanalen al zijn verdeeld.

Hoewel Ziggo niets wil zeggen over de mogelijke komst van Ziggo Sport, ligt de komst ervan wel voor de hand. De nieuwe samenwerking is namelijk mogelijk geworden nu zowel Ziggo als de decoderzender vallen onder Liberty Global, 's werelds grootste kabelbedrijf. Sport1 zou na de komst van Ziggo Sport wel als decoderzender beschikbaar blijven voor niet Ziggo-klanten.

Een belangrijke rol op Ziggo Sport is weggelegd voor sportverslaggever Jack van Gelder. Zijn recent bekend geworden overstap van de NOS naar Sport 1 is plots een stuk logischer. Van Gelder gaat immers niet aan de slag voor een kleine betaalzender met enkele tienduizenden abonnees, maar voor een nieuwe digitale zender die in 4,2 miljoen huishoudens te zien zal zijn.

Strijd om de kijker

In de concurrentieslag om de digitaal verwende kijkers proberen kabelaars van alles om klanten binnen huis te houden. Steeds meer kijkers hebben video-on-demand ontdekt en hebben abonnementen op Netflix, HBO of Videoland. Diensten waarvoor vaak geen kabelabonnement meer nodig is. Om toch aantrekkelijk te blijven, bieden kabelaars - waarvan Ziggo en KPN de grootsten zijn - steeds meer eigen en exclusievere pakketten aan. Zo biedt Ziggo met MyPrime een collectie films en series on demand, en begint KPN dit najaar de betaalde extra dienst 'Play', een soort eigen Netflix, waarbinnen ook de belangrijkste Nederlandse tv-zenders te zien zullen zijn. KPN gaat ook eigen tv-series produceren. De eerste productie is 'Brussel' en is vanaf 2016 via KPN te zien. Ziggo komt nu dus met Ziggo Sport, maar lanceerde al eerder Ziggo Xite, een eigen muziekzender die lijkt op TMF.

null Beeld anp
Beeld anp

Sportrechten van levensbelang voor traditionele tv

Wie met televisie de toekomst in wil, heeft sport nodig. Alleen met live-tv kunnen lineaire zenders overleven in een mediawereld vol content on demand. Lees erover in dit (gratis) artikel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden