ConcertrecensieKamasi Washington

Saxofonist Kamasi Washington en zijn zevenkoppige band klinken fel, vol, kleurrijk en vooral hard (***)

Indrukwekkend, maar die zeldzame rustmomenten zijn óók zo mooi.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Kamasi Washington; Jazz; 28/5, Doornroosje, Nijmegen.

Met The Epic (2015) maakte componist en jazzsaxofonist Kamasi Washington bepaald geen bescheiden debuut. De plaat sloeg in als een komeet. Blazers, synthesizers, strijkers, aanzwellende zangkoren en percussie bracht Washington allemaal samen op de plaat. Resultaat: meer dan drie uur aan muziek, half geïmproviseerd, zwevend tussen funk, hiphop, freejazz en rockopera; een caleidoscopisch epos dat ook bij niet-jazzliefhebbers in de smaak viel, en robuust genoeg is om op grote poppodia te spelen.

Maandagavond speelde de saxofoonkolos in Doornroosje. Aanleiding is de dubbelplaat Heaven and Earth, die eind juni verschijnt.

Een plek in de band van Kamasi Washington, zoals de zevenkoppige van vanavond, is niet voor iedere getalenteerde muzikant weggelegd. Je moet geen dijk, maar een deltawerk van een muzikale persoonlijkheid hebben om te kunnen meegaan in de imponerende geluidswolk die, aangejaagd door twéé drummers, haast elk nummer optrekt.

Het muzikale energieniveau ligt angstaanjagend hoog. De Washington-clan klinkt fel, vol, kleurrijk, en vooral hard. Het is starten, snel opschakelen naar de zesde versnelling, daar blijven. Bij vlagen is dat indrukwekkend, maar het helt wel eens naar luidruchtigheid.

Dramatisch is dat niet. De eenvoudige maar krachtige melodieën van Washington worden daardoor niet minder goed. Ook Washingtons eigen toon blijft ondanks zijn soms ongenadig harde solospel zuiver overeind.

Jammer dat Washington er weinig rustmomenten tegenover stelt. Vooral omdat, als hij het wél doet, een klank tevoorschijn komt die zeker zo imponerend is als het harde spel. De laagjes die veel van Washingtons muziek karakteriseren worden dan hoorbaar. Die sneuvelen nu geregeld in de klankstorm. Indruk maakt Washington zeker. Maar vooral op kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden